reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN107.328,83-1.489
reklam

“Eğer bizlerin hatalarını dile getirirseniz, sorgularsanız ek ödemelerinizi keseriz”

Yayınlanma Tarihi : Google News
“Eğer bizlerin hatalarını dile getirirseniz, sorgularsanız ek ödemelerinizi keseriz”
reklam

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması için Meclis’e sunduğu soru önergesinde, disiplin cezalarının gerekçe gösterilerek sağlık çalışanlarının ücretlerinde yasaya aykırı ek ödeme kesintileri uygulandığını ifade ederek, “İdarenin yanlış uygulamalarına karşı ses çıkan çalışanlara resmen bir tehdit oluşturulmaktadır. Sağlık kurumlarının yöneticileri, ‘eğer bizim hatalarımızı gündeme getirirseniz, sorgulamalar yaparsanız ek ödemelerinizi keseriz’ mesajını vermektedir. Bu asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sağlık çalışanlarının ek ödemelerindeki kesintiyi TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanlığı ek ödeme yönetmeliğinin ardından disiplin cezalarının gerekçe gösterilerek, sağlık çalışanlarının ücretlerinde yasaya aykırı kesintilerin başladığını belirten İlgezdi, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması için sunduğu soru önergesinde şu hususları dile getirdi:

BU RAKAMLAR AYLIK 20- 30 BİN LİRAYA KADAR YÜKSELEBİLİYOR

“Hiçbir hasta şikayeti, mağduriyet, ihmal ya da yüz kızartıcı bir suç olmadığı halde, yalnızca yapılan hatalara itiraz edenlere disiplin süreçleri uygulanmaktadır. 2024 yılı ile birlikte ek ödeme yönetmeliğinde yapılan düzenleme ile disiplin cezası alanlar ek ödemelerden yararlanamamaktadır. Bu rakamlar aylık 20-30 bin liraya kadar çıkabilmektedir. İdare, muhalif gördüğü hekim ve sağlık emekçilerinin emeğini göz ardı ederek, ücretlerini kesmektedir. İktidarın hatalı ekonomik kararları nedeniyle geçim sıkıntısının en çok arttığı dönemde, idarenin hatalarına karşı ses çıkaran çalışanlara açık bir tehdit söz konusudur. Sağlık kurumlarının yöneticileri, ‘eğer bizim yanlışlarımızı gündeme getirirseniz, sorgulamalar yaparsanız ek ödemelerinizi keseriz’ şeklinde bir tavır sergiliyor. Bu durum kabul edilemez. Anayasa Mahkemesi, 209 sayılı yasanın 5. Maddesinde disiplin cezası ile ödemeyi ilişkilendiren hükümleri iptal ederek, döner sermayeye dayalı ek ödemelerin mülkiyet hakkı kapsamında olduğunu belirtmiş ve disiplin cezası alınmasının mülkiyet hakkına müdahale anlamına geldiğini, ancak bu müdahalenin yasalarla düzenlenmesi gerektiğini vurgulamıştır. Yani, yönetmelik ile ek ödeme kesilmesi mümkün değildir.”

“2024 YILI ÖNCESİ HİÇBİR YÖNETMELİKTE OLMAYAN BU DÜZENLEMEYE NEDEN GEREK DUYULMUŞTUR?”

İlgezdi’nin soru önergesinde şunlar yer aldı:

“2024 yılı öncesi hiçbir yönetmelikte bulunmayan bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyulmuştur? Bu yönetmeliğin yayımlandığı tarih itibariyle iller ve kişiler bazında disiplin cezası nedeniyle alınamayan ücretler toplamı nedir? Disiplin cezası nedeniyle ödemelerini alamayan kaç kişi sendikalıdır? Sendikalı olanların sendikalarına göre dağılımı nedir? Sendika bazında alınamayan ödemelerin toplamı ne kadardır? Anayasa Mahkemesinin disiplin cezaları veya bağlı işlemlerinin genel düzenleyici idari işlemlerle (yönetmelik, genelge, genel yazı, tüzük vb.) düzenlenemediği, fakat yasa ile düzenlenmesi gerektiği hükmüne uyulmamasının sebebi nedir? Anayasa Mahkemesi kararına uygun olarak bu düzenlemelerin ne zaman yasa ile yapılması planlanmaktadır?”

reklam

YORUM YAP