

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle “Elden Ele” uygulamasını başlattı.
Rektör Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ve Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, kampüs içerisinde dolaşarak öğrencilere sigara ile ilgili bir mesaj bıraktı. Mesajda, “Merhaba tütün, nikotin bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Siz ya da sevdiğiniz birileri bu hastalığa sahipse bu bağımlılıktan kurtulmak isterseniz internet adresimiz üzerinden bize ulaşmanız yeterlidir. Sağlıklı bir kampüste bir arada yaşamak dileğiyle” ifadeleri yer aldı. Mesajı okuyan öğrenciler, Farkındalığı artırmak amacıyla bu bilgiyi birbirlerine ilettiler.
“Bu Toplumda Yaygınlaşacaktır”
Sağlıklı Kampüs Projesi çerçevesinde Bağımlılıkları Önleme Çalışma Grubu’nun desteğiyle bu uygulamayı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Kılınç, tütün bağımlılığının tedavi edilmesi mümkün bir hastalık olduğunu belirtti. “Devlet tarafından bu hastalığın tedavisi ücretsizdir. Bu farkındalığı artırarak gençlerimizin sağlıklarının korunmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. ‘Elden Ele’ mesajını iletiyoruz ve okuduklarında bu bilgiyi paylaşmalarını istiyoruz. Bu uygulama topluma yayılacaktır. Projeyi İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde başlattık ama İzmir ve sonrasında tüm ülkede yaygınlaşması için çabalarımız sürecek” şeklinde konuştu.
“Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde Bir Rekor”
Tarım Bakanlığı Tütün Alkol Piyasa Daire Başkanlığı’nın her yıl Türkiye’de üretilen tütün ürünlerinin miktarını ve kullanım istatistiklerini açıkladığını dile getiren Prof. Dr. Kılınç, yakın zamanda açıklanan 2024 istatistikleri hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Kılınç, “İstatistiklere göre, 15 yaş üstü nüfusun Türkiye’de her üç kişiden birisi sigara kullanıcısıdır. Yani 15 yaş üstü nüfusun yüzde 35’i tütün kullanıyor. 2024’te 150,4 milyar sigara tüketildi ve bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir rekordur. Daha önce hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti. Bu durum, tütün kontrolü ile ilgili önlemlerin yetersiz olduğunu gösteriyor.” dedi.
“Yüzde 20’lerin Altına Düşürmek Mümkün”
İstatistik sonuçlarının kendileri açısından şaşırtıcı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2008-2012 yılları arasında yapılan kamu spotları ve kampanyalar ile kişi başı tüketim bin 100 adete kadar düşmüştü. Ancak son rakamlar bin 700 adete işaret ediyor. Bu durum, 2008-2012 döneminde uygulanan yöntemlerin sonrasında ne yazık ki uygulamadığını gösteriyor. Güçlü bir kanun ve yönetmeliklere sahibiz. Eğer bu kurallar gereği gibi uygulanırsa, 15 yaş üstü sigara içme oranlarını yüzde 20’nin altına çekmek mümkündür. Bu konuda etkin bir yeniden yapılandırma ve seferberliğe ihtiyaç var.”