reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN107.181,82-1.549
reklam

Stent Uygulamaları

Yayınlanma Tarihi : Google News
Stent Uygulamaları
reklam

Stent Uygulamaları ve Süreci

Stent yerleştirilmesi, kalbe oksijen açısından zengin kan taşıyan atardamarlardaki daralmaların açılması için uygulanan minimal invaziv bir yöntemdir. Bu işlem, kalbin sağ karıncığından akciğere ve sol karıncığından da vücudun diğer bölümlerine kan akışını sağlamak amacıyla gerçekleştirilir.

Atardamar içinde oluşan plaklar, kan akışını azaltarak kalp krizlerine yol açabilmektedir. Stentler, bu daralmış damarı açık tutmak ve kalp krizleri riskini azaltmak için kullanılır. Hedef, damarın mümkün olduğunca uzun süre açık kalmasını sağlamaktır.

İşlem, kasık veya kol damarları üzerinden girerek daralan damara ulaşmayı ve burada bir balon şişirerek stenti uygun çapta genişletmeyi içerir. Daha sonra, balonun indirilmesiyle birlikte damardaki daralmış bölge açılır. Bu yöntem, dar alanı stentin geçebileceği kadar genişletmek ve damarin açılabilirliğini değerlendirmek için uygulanır. Stent takıldıktan sonra, son aşamada stentin damar duvarına oturması için de balon tekrar şişirilir.

Stentler, ilaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki gruba ayrılır. İlaçlı stentler, damar hücrelerinin çoğalmasını kontrol ederek doku büyümesini yavaşlatır. İlaçsız stentlerde, her 100 kişiden 85’inde, ilaçlı stentlerde ise 95’inde komplikasyon gelişmemektedir. Gelişen teknoloji sayesinde ilaçsız stentlerin kullanımı neredeyse sıfıra indirilmiş ve yeniden tıkanma oranı %5’e düşmüştür.

Stentler, aort genişlemesi sonucu oluşabilecek yırtılma riskleri, solunum yollarının açık tutulması ve bacak, böbrek, safra kanalı gibi yerlerdeki daralma veya tıkanıklık durumlarında hızlı bir şekilde kan akışını sağlamak amacıyla uygulanır.

Stent işlemi sırasında en yaygın görülen komplikasyon, damar giriş noktasındaki kanamalardır. El bileği giriş yerinde, kasığa göre daha az kanama riski vardır ve bu durum kolayca kontrol altına alınabilir.

Birden fazla damarda veya aynı damarın farklı bölgelerinde daralmalar mevcutsa, birden fazla stent takılması mümkündür. Ancak, girişim uzun sürdüğünde, kullanılan kontrast sıvının böbreklere zarar vermemesi ve radyasyona maruz kalmayı en aza indirmek için işlem o noktada sonlandırılabilir ve başka bir seansa bırakılabilir.

Takılacak stent sayısında bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak fazla sayıda stent yerleştirmek, her bir stentin oluşturabileceği riskleri artırabilir. Bu nedenle, amaç en az sayıda stentle probleme çözüm bulmaktır.

Sağlıkla kalın!

reklam

YORUM YAP