Kaçırılan kızına 44 yıl sonra kavuştu

Yayınlanma Tarihi :

Güney Kore’nin başkenti Seul’de 9 Mayıs 1975’te, altı yaşındaki Kyung Ha Han, evlerinin önünde arkadaşlarıyla oyun oynarken bir yabancı kadınla karşılaştı.

Annesini tanıdığını öne süren bu kadın, Kyung Ha’ya annesinin artık küçük kardeşiyle ilgilendiğini ve ona ihtiyaç duymadığını söyledi. Ardından küçük kızı yanına alarak trenle uzun bir yolculuğa çıkarıldı.

BBC International’ın bildirdiğine göre, tren yolculuğunun ardından kadın ortadan kayboldu. Polis, Kyung Ha’yı yetim olarak kaydederek bir yetimhaneye yerleştirdi. Altı yaşındaki kız, kısa süre içinde ABD’de Virginialı bir aileye evlatlık verildi.

Gerçek 44 Yıl Sonra Ortaya Çıktı

Yıllarca annesinin kendisini terk ettiğine inanan Kyung Ha, bu durumun doğru olmadığını 2019 yılında öğrendi.

325 Kamra Derneği’nin başlattığı, Koreli aileleri tekrar bir araya getirmeyi hedefleyen DNA testi kampanyası sayesinde Kyung Ha ve annesi Tae Soon Han, 44 yılın ardından tekrar buluştu.

Kyung Han’ın annesi, kızının kaybolduğunu fark ettikten hemen sonra polise başvurmasına rağmen yıllarca bir sonuç alamadı. Eşiyle birlikte karakolları ve yetimhaneleri tek tek gezen kadın, televizyon programlarına katıldı ve el ilanları dağıttı.

Evlatlık verilen çocuklar ülke değiştirirken.
Evlatlık verilen çocuklar ülke değiştirirken. Fotoğraf: Truth and Reconciliation Commission

1990 yılında bir kadın, Kyung Ha olduğunu iddia ederek yanına geldi, ancak daha sonra gerçek kızı olmadığı anlaşıldı.

Devlet 140 Bin Çocuğu Yasa Dışı Yollarla Yurtdışına Evlatlık Vermiş

Evlatlık verildikten sonra Laurie Bender adını alan Kyung Ha, Amerikan vatandaşı bir hemşire ve aynı zamanda Güney Kore’nin yasa dışı evlatlık verme sisteminin bir mağduru.

Güney Kore Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 26 Mart 2024’te yayımladığı üç yıllık bir araştırma raporunda, 367 şikayeti inceleyerek devletin insan hakları ihlalleriyle sonuçlanan organize bir çocuk ihracı sisteminin parçası olduğunu açıkladı. En az 140 bin çocuğun yasa dışı yollarla yurtdışına evlatlık verildiği belirtiliyor.

Rapordaki usulsüzlükler arasında yalan beyanlarla yetim kaydı oluşturma, kimlik belgelerinde sahtecilik ve evlat edinecek ailelerin yeterince denetlenmemesi gibi durumlar yer almakta.

Tae Soon Han, kızının kaçırılması nedeniyle Güney Kore devletine dava açan ilk ebeveyn oldu. BBC’ye verdiği demeçte kadın, “44 yıl boyunca bedenim ve ruhum harap oldu. Ama bir kişi bile benden özür diledi mi? Hiç kimse dilemedi” ifadelerini kullandı.

Basın No:
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54