reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN108.896,06-0.066
reklam

Bu balığa dokunanların kolları çürüyor: Yaz döneminde denizcileri uyardı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bu balığa dokunanların kolları çürüyor: Yaz döneminde denizcileri uyardı
reklam

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’de bulunan zehirli trakonya balığı hakkında önemli uyarılarda bulunarak, “Kollarda çürüme ve dokularda ölüm riski bulunuyor” dedi.

Akdeniz’deki su sıcaklıklarının artmasıyla birlikte balon ve aslan balıklarının sayısının arttığı bu dönemde, trakonya balığı da kıyı bölgelerinde avlanmaya başladı.

Akdeniz’in tehlikeli türleri arasında yer alan ve 4 farklı cinsi bulunan trakonya, balık avlamak için kumlara gizlenme stratejisi kullanıyor. En tehlikeli türü ‘varsam‘ olan trakonya balığı, zehirli dikenler içeren sırt yüzgeçlerini açarak avını bekliyor.

SADECE KÜÇÜK BALIKLAR DEĞİL, YÜZÜCÜLER DE RİSKTE

Bu zehirli balıklar, yalnızca küçük balıklarla yetinmiyor. Yaz aylarında denize girenler, dikkatsizce üzerine bastıkları anda sırt dikenlerindeki zehre maruz kalıp av haline gelebiliyor.

KOLLARDA ÇÜRÜME, DOKULARDA ÖLÜM MEYDANA GETİRİYOR”

AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, ‘varsam’ türü balıklar hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sularımızda 4 tür trakonya bulunmaktadır. Bizim bölgemizde ‘varsam’ olarak adlandırılan küçük tür mevcut. Bu balıklar kendilerini kumun içinde gizler. Dorsal (sırt) ve yan yüzgeçlerindeki dikenler zehirlidir. Kaçışları sırasında ya da üzerine basıldığında ayakınıza değebilir ve hastanelik hale getirebilir. Özellikle bu küçük tür, içlerindeki en tehlikeli olanıdır. Zaman zaman balıkçı ağlarına takılarak ellerine zarar verebiliyor. Kollarda çürüme, dokularda ölüm riski taşımaktadır

ZEHİRİN DENATÜRE OLUNMASI GEREKİYOR

Bu türle temas halinde neler yapılması gerektiği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Gökoğlu, mutlaka 50 dereceye kadar sıcaklıktaki suda tutulması gerektiğini belirtti ve şu şekilde devam etti:

“Bu durumda ilk yapılması gereken sıcak su uygulamasıdır. Etkilenen bölgenin 40-45 dakika boyunca 50 derece sıcaklıkta suda tutulması gerekiyor. Uzun süre sıcak suda tutulması gerekir, çünkü zehir protein olduğu için denatüre olması şarttır. Bu tür çok küçük olduğu için çoğu zaman gözden kaçabiliyor. Balıkçıların büyük bir dikkatle bu duruma yaklaşmaları gerekiyor. Bu tür, kıyılara kadar gelebiliyor ve gizlenme yetenekleri oldukça yüksek.”

KUMLUK ALANLARDA DİKKAT EDİN!

Plajlarda, özellikle kumlu bölgelerde, plaj ayakkabılarıyla girerek kendinizi kısmen koruyabilirsiniz.”

reklam

YORUM YAP