reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN108.897,810.261
reklam

Kargoda Yeni Dönem: Tüketici Ödemeyecek

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kargoda Yeni Dönem: Tüketici Ödemeyecek
reklam

Ticaret Bakanlığı, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen yeni düzenlemeleri duyurdu.

Açıklamada, 23 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile tüketicilerin cayma hakkı kullanımı sırasında kargo iade masraflarının hangi tarafça karşılanacağına ilişkin sözleşme öncesinde bir mutabakat sağlanması gerektiği ve cayma hakkı istisnalarının kapsamının genişletilmesine yönelik mevzuat değişikliklerinin gerçekleştirildiği belirtildi.

Ayrıca, 28. Tüketici Konseyi’nde sunulan öneriler doğrultusunda Bakanlık tarafından gerekli değerlendirmelerin yapıldığı ifade edildi.

Bakanlığın açıklaması şu şekilde:

“Mesafeli satışlarda iade edilen ürünler için kargo ücreti tüketicilere yansıtılamayacak. Tüketicilerimizin mesafeli olarak yapılan sözleşmelerde cayma haklarını kullanmalarında, iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcılar tarafından karşılanması ile ilgili düzenlemenin yeniden mevzuat altına alınması amaçlanmış ve böylece 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun temel hedeflerinden biri olan tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması sağlanmıştır.

“Cep telefonları, akıllı saatler, tabletler ve bilgisayarlar gibi ürünlerde tüketicilerin cayma hakkı devam edecektir.”

Elektronik ürünlere yönelik olarak; cep telefonları, akıllı saatler, tabletler ve bilgisayarlar ile yapılan mesafeli alışverişlerde tüketicilerin cayma hakkının kullanılması engelleyici bir durumdan çıkarılmış olup, bu ürünler için cayma hakkının korunması sağlanmıştır. Böylece tüketiciler, e-ticaret platformları ve sitelerinde daha güvenli bir alışveriş deneyimi yaşayabilecekler.

Arabulucuya Başvurma Zorunluluğu

1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeye göre, tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru şekilde bilgilendirilmeleri amacıyla, mesafeli sözleşme kurulmadan önce ön bilgilendirme formu aracılığıyla, tüketici uyuşmazlıklarına yönelik olarak parasal limitler dahilinde tüketici mahkemelerinin görev ve yetki alanına giren uyuşmazlıklar için önce arabulucuya başvurmaları zorunlu hale getirilecektir.

Bakanlık, bu süreçte tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumaya yönelik çalışmalara titizlikle devam edecektir.”

reklam

YORUM YAP