

Yaşam hakkı savunucuları, kamuoyunda “katliam yasası” olarak bilinen, AKP ve MHP oylarıyla TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek sokak hayvanlarının öldürülmesini teşvik eden 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a karşı sokaklarda, barınaklarda ve Anayasa Mahkemesi önünde mücadele sürdürüyor. Hayvanseverler, belediyeler eliyle hayvanların katledilmesi ve bu karardan geri dönüş olmaması konusunda tepkilerini göstermek amacıyla geçtiğimiz gün, İstanbul, İzmir ve Eskişehir’de eş zamanlı olarak 3 gün sürecek açlık grevine başladı.
AÇLIĞIMIZ ONLARIN AÇLIĞIDIR
Grevin başlangıcında yapılan basın açıklamasında grev sözcüsü Merve Tufan, “İzmir, İstanbul ve Eskişehir’de yaşayan yaşam savunucuları olarak hayvanların yaşam hakkı için açlık grevine başlıyoruz. Bu grev, sadece bir protesto değil, barınaklarda açlıkla, susuzlukla ve hastalıkla cebelleşen can dostlarımızla kurduğumuz bir dayanışma köprüsüdür. Açlığımız onların açlığıdır. Direnişimiz onların sesi, onların nefesidir” dedi.
Tufan, yaşanan katliamların bir tesadüf olmadığını, yasanın doğrudan bir sonucu olduğunu belirterek “Hayvanların geleceği ve politik olarak hayati bir mesele, yalnızca maaş kaygısıyla ya da işten çıkarılma korkusuyla hareket eden kişilere bırakılamaz. Etik, vicdani ve bilimsel temellere dayanan, şeffaf ve denetlenebilir yapıların kurulması gerekiyor” şeklinde konuştu.
CAYDIRICI CEZALAR GETİRİLMELİ
Yurttaşları, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Ayrışım Kitabevi’ndeki açlık grevlerine destek vermeye çağıran hak savunucularının talepleri ise şu şekilde sıralandı:
– Katliam yasası derhal geri çekilmeli, hayvanların yaşam ve özgürlük haklarını güvence altına alan yeni yasa oluşturulmalı. Hayvan hakları anayasal güvence altına alınmalı.
– Ölüm kampı barınaklarının derhal hayvan hastanesine dönüştürülmesi gerekiyor.
– Hayvan toplama faaliyetleri derhal durdurulmalı. Barınaklar halka 7/24 açık olmalı, her il ve ilçede 7/24 çalışan veteriner hekim sağlanmalıdır.
– Hayvanların pet olarak satışını yasaklayan düzenlemeler getirilmelidir.
– Hayvana şiddete caydırıcı cezalar uygulanmalı ve hayvana şiddeti kurumsal hale getiren belediyeler de bu kapsama dahil edilmelidir.
– Hayvanlara ve hayvan hakkı savunucularına yönelik şiddeti teşvik eden medya şirketlerine caydırıcı para cezaları getirilmelidir.
ÖLÜMDEN YANA KARAR VERDİ
İzmir’deki yaşam hakkı savunucuları, açıklamalarında Sokaklarımızı, yemeğimizi, acımızı, mutluluğumuzu, sevgimizi, evimizi paylaştığımız dostlarımızın ölüme gönderilmesine seyirci kalmayacağız. Biz bu suça ortak olmayacağız ifadelerine yer verdi ve 3 günlük açlık grevine başladı. Kent Enstitüleri binasında düzenlenen basın açıklamasında ise “Hukuku ve vicdanı değil, iktidarın nefret siyasetini esas alan AYM, ölümcül bir yasa karşısında yaşamdan yana değil, ölümden yana karar verdi. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı, devletin ‘hukuk devleti’ niteliklerini hiçe saymıştır” denildi.
Sokak köpeği anesteziyle öldürülmüştü! Çankaya Belediyesi önünde hayvanseverlere polis müdahalesi
AYM’nin ‘katliam yasası’ kararına tepkiler sürüyor: Masum canlar dışarı tecavüzcüler içeri