reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN108.848,000.534
reklam

Türkiye’de İlk: ‘Kara Kutu ile Çözeceğiz’ Dedi, Maliyetini Duyurup Çağrı Yaptı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türkiye’de İlk: ‘Kara Kutu ile Çözeceğiz’ Dedi, Maliyetini Duyurup Çağrı Yaptı
reklam

Gebze Belediyesi, deprem ve afetlere hazırlık amacıyla Türkiye’de bir ilk olarak ‘Kara Kutu’ sistemini tamamladı.

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, projeyi tanıtırken kara kutu kavramının uçaklarda kullanıldığını hatırlatarak, bu sistemin afet anlarında belediye hizmetlerinin ve iletişimin kesintisiz sürmesi için kurulduğunu açıkladı.

İstanbul’daki son depremlerde, vatandaşların en büyük sıkıntılarından biri iletişimin kesilmesi olmuştu.

3 Ana Başlıkta Hizmet Verecek

‘Kara Kutu’ sistemini 3 temel başlık altında topladıklarını açıklayan Başkan Büyükgöz, şu bilgileri paylaştı:

– “Birincisi, deprem veya herhangi bir afet anında Gebze Belediyesi’nde veri kesintisi yaşanmayacak. Dijital belediyecilik hizmetleri kesintisiz devam edecek. İkincisi, kent genelinde yerleştirilen 36 baz istasyonu sayesinde haberleşme kesintiye uğramayacak.

– Depremlerden sonra en büyük problemlerden biri iletişimi sağlamaktır. Bu sistemle radyo link altyapısı üzerinden iletişim sürecek.

– Üçüncüsü, sistemin içine Gebze’deki tüm binaların mimari projeleri yüklendi. Böylece arama-kurtarma ekipleri, afet anında hangi binada nasıl bir yapı olduğunu görebilecek. Bu sayede kurtarma ekipleri, afet durumunda mimari projeye göre çalışmalarını yürütebilecekler.”

‘Deprem Zamanında Mimarî Projeyi Ekiplerin Elinde Göndereceğiz’

– “Hatay merkezli depremlerde her ekibimizin başına mimarları görevlendirdim. Mimarlar, binanın çöküş biçimine bağlı olarak, vatandaşların nereden kaçtıkları veya nerede olabileceklerini tahmin edip o bölgelerdeki kurtarma çalışmalarını yürüttü.”

– “Diğer ekiplerin 4 saatte ulaştıkları bir cesede veya yaralıya biz 1.5-2 saatte ulaşmayı başardık. Bu yüzden Kara Kutu sistemine tüm binaların mimari projelerini yükledik. Deprem anında mimari projeyi ekiplerin eline verip operasyona öyle yollayacağız.”

‘Türkiye’de İlk ve Tek’

Sistemin mobil yedeklemeye sahip olduğunu da vurgulayan Başkan Büyükgöz, şunları ekledi:

“Bu merkeze bir şey olması durumunda mobil sistem devreye giriyor. Adını buradan alıyor; veri kaybı ve kesinti yaşanmıyor. Depreme hazırlık amacıyla başlattık ama şu anda da sahada pratik çözümler sağlıyor.”

‘Toplam Maliyeti 60 – 70 Milyon TL’

Bu sistemin diğer belediyeler ve kamu kurumlarında da uygulanması gerektiğini savunan Büyükgöz, “Türkiye, afet kuşağında yer alıyor. Veri kaybı ve haberleşme kesintisi yaşanmaması için bu sistemin modüler şekilde yaygınlaştırılması şart. Projenin toplam yatırım maliyeti 60 – 70 milyon TL. Bazı vatandaşlarımız bu maliyeti yüksek bulabilir. Ancak biz bir deprem ülkesiyiz. Tedbirlerimizi evvelce almak zorundayız. Bu sistem bir lüks değil, ihtiyaçtır.” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP