2.6 Milyar TL Kazanıyorlar: Çalınan iPhone’lara Ne Oluyor?

Yayınlanma Tarihi :

Çin’in güneyinde bulunan Huaqiangbei’deki Feiyang Times binası, dışarıdan bakıldığında sıradan bir yapı gibi görünse de, aslında binanın dördüncü katı Batı’dan gelen ikinci el iPhone’ların ticaretine ayrılmış durumda…

Burada satılan telefonların büyük kısmı, Batılı tüketicilerin model yükseltmek amacıyla operatörlere ya da telefon mağazalarına takas ettikleri cihazlardan oluşuyor. Ancak İngiliz finans gazetesi Financial Times’ın haberine göre, bu binanın konumu son dönemlerde mağdurlar ve sosyal medya kullanıcıları arasında “çalıntı iPhone binası” olarak adlandırılmaya başlandı.

Bunun nedeni, binanın Batı’da başlayan, Hong Kong’daki toptancılar aracılığıyla Çin anakarasına ve Küresel Güney’e uzanan geniş bir ikinci el teknolojik cihaz tedarik zinciri merkezlerinden biri olması.

Şubat Ayında Bin Çalıntı Cihaz Ele Geçirildi

Özellikle Londra, Paris ve New York gibi büyük şehirlerde meydana gelen telefon hırsızlıklarıyla bu ticaret merkezi arasındaki bağlantılar dikkat çekiyor.

FT’nin haberine göre teknoloji girişimcisi Sam Amrani, Londra’daki iş çıkışında dört aydır kullandığı iPhone 15 Pro’sunu çaldırarak mağdur oldu.

Telefonunun nerede olduğunu takip eden Amrani, cihazın önce Londra’daki bir tamirciye, ardından Hong Kong’a ve son olarak da Shenzhen’in Huaqiangbei semtine ulaştığını tespit etti.

Londra Metropolitan Emniyeti’nin verilerine göre şehirde telefon hırsızlığı, yılda 50 milyon sterlinlik bir kazanç kapısı haline geldi. Şubat ayında bin çalıntı cihaz ele geçirildi ve 230 kişi gözaltına alındı. Paris ve New York’ta da benzer bir artışın yaşandığı bildiriliyor.

Telefonları Parçalarına Ayırarak Da Kazanıyorlar

Ayrıca, telefonların kilometrelerce uzaktaki kullanıcıları tarafından kilitlenmesinin satıcılar için bir anlam ifade etmediği belirtiliyor. Çünkü Huaqiangbei’deki satıcılar, telefonların her bir parçasına alıcı bulabildiklerini ifade ediyor. Yani ekranından bakır iç aksamına kadar telefonun her parçasından kâr elde etmek mümkün.

Financial Times, Batı’dan gelen telefonların iki önemli avantajı olduğunu belirtiyor: Küresel uygulama mağazalarına erişim ve kilitli olan Amerikan iPhone’larının daha uygun fiyatlarla satılabilmesi.

‘Kilidi Kaldır’ Tehditleri Alıyorlar

İşin ilginç kısmı, Batı’da telefonları çalınan pek çok kişi, Çin’deki pazardan alışveriş yapan kişiler tarafından cihazlarının kilitlerini açmaları veya “Find My iPhone” uygulamalarını kapatmaları için tehdit edildiklerini aktarıyor…

Feiyang Times’ın üçüncü ve dördüncü katlarının özellikle öğleden sonraları ve geceleri hareketlendiği gözlemleniyor. Gazete, Çin anakarasından, Hong Kong’dan, Afrika’dan ve Güney Asya’dan gelen toptancıların burada çeşitli iPhone modelleri için pazarlık yaptığını vurguluyor.

Binanın işletmesinden sorumlu Tongtiandi İletişim Pazarı, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, bina yönetimi meselenin “satıcıların kendi bileceği iş” olduğunu belirtiyor.

Telefonlar Çin’e Nasıl Gidiyor?

Telefonların neredeyse tamamının Hong Kong üzerinden Çin’e girdiği tespit edilmiştir. Daha küçük partilerin elde taşınarak, büyük partilerin ise özel lojistik şirketleriyle sınırdan geçirildiği ifade ediliyor.

Çin’deki ağır elektronik vergilerinden kaçmak için bazen yolcu arabaları ya da kaçakçılarla işbirliği yapma yollarına başvuruluyor.

Basın No:
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54