

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde 24 bin 266 eser yer alıyor. Müze içerisinde bulunan Kybele heykeli, “Trak Ana Tanrıçanın İzleri” sergisi kapsamında cam vitrinde sergilenmektedir.
Müze Müdürü Abdulgani Tarkan, geçen yıl yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turistin bu müzeyi ziyaret ettiğini aktardı.
Kybele heykelinin ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken eserler arasında yer aldığını belirten Tarkan, müzeyi gezenlerin Kybele heykelini hayranlıkla incelediğini ifade etti.
4 Yıl Önce Bulundu
Müze Uzmanı Levşa Erdem, heykelin Heraion-Teikhos Antik Kenti’nde 4 yıl önce gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında bulunduğunu aktardı.
Erdem, Heraion-Teikhos Antik Kenti’nde 2000 yılından bu yana ana tanrıçanın Trakya’daki izlerinin sürüldüğünü belirtti. “Kazılarda, Hera’ya adanmış bir tapınak içerisinde çok sayıda ana tanrıça heykelciği keşfedilmiştir.” dedi.
Erdem, antik kentte tarihe ışık tutan önemli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını da dile getirdi.
“Doğa Üzerindeki Hakimiyeti Simgeliyor”
Ziyaretçilerin ana tanrıçanın gücünü ilgi çekici bulduğunu vurgulayan Erdem, şunları söyledi:
“Bunlardan biri, ana tanrıça Kybele’nin oturduğu taht üzerinde sağında ve solunda aslan figürleriyle betimlenen heykeldir. Kybele’nin daha önceki dönemlerde yırtıcı kuşlar ve aslan ile tasvir edildiği biliniyor. Bu da onun doğaya hükmettiğini göstermek için yapılmış betimlemeler arasında yer alıyor. Bulunan eserde açık bir şekilde bunu görmekteyiz. Kybele’nin doğa üzerindeki hakimiyetini simgeleniyor. Tanrı krala bu gücü veren ana tanrıça olduğu ifade ediliyor.”