Güney Kore’de, geçen yıl gerçekleştirilen başarısız sıkıyönetim ilanının ardından cumhurbaşkanının görevden alınması, erken seçimleri beraberinde getiriyor. Ülkede son zamanlarda yaşanan sert kutuplaşma, Starbucks’ın ilginç bir önlem almasına yol açtı.
Buna göre, Güney Kore’deki herhangi bir Starbucks’ta cumhurbaşkanlığına aday olmuş siyasetçilerin adlarıyla sipariş vermek geçici olarak yasaklandı. Bu kurala uymayanlar, baristalar tarafından uyarılmaktadır.
Şirket, yasağın 3 Haziran’daki seçimlerin ardından kaldırılacağını belirterek, “Seçim döneminde siyasi tarafsızlık sağlamak zorundayız.” açıklamasında bulundu.
BARİSTALARIN ZORLUKLARI
Güney Kore’deki işletmeler ve ünlüler genellikle siyasi konularda tarafsız bir tutum sergilemektedir. Ancak bu tarafsızlık, eski Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’ün görevden alınmasının ardından daha da kritik hale geldi. Zira ülkede en küçük olaylar bile siyasallaşabiliyor.
BBC International’ın haberine göre, son aylarda Starbucks’ta sipariş veren bazı müşteriler, bardaklarına “Yoon Suk Yeol tutuklansın” ya da “(Muhalefet lideri) Lee Jae Myung bir casus” gibi yazılar yazdırmaya başlamışlardı.
Starbucks baristaları içecekleri hazırladıktan sonra üzerlerinde yazan isimleri bağırmak zorunda kaldıkları için bu durum, çalışanları zorlamaya başlamıştı.
Bunun üzerine şirket, altı cumhurbaşkanı adayının ismini yasaklama kararı alarak, “Amacımız Starbucks’a gelen her müşterinin harika bir deneyim yaşamasını sağlamak. Bazen müşterilerimiz ya da çalışanlarımız tarafından yanlış anlaşılabilecek belirli ifadeleri yasaklamak durumunda kalabiliyoruz.” dedi.
İŞTE YASAKLANAN ALTI İSİM
İlk kez bir seçim döneminde tüm adayların adının yasaklandığı görülmekte. Yoon Suk Yeol ve Lee Jae Myung’un yanı sıra Kim Moon Soo, Lee Jun Seuk, Kwon Young Kook, Hwang Kyo Ahn ve Song Jin Ho da yasaklanan diğer isimler arasında yer alıyor.
Bu durumu bazıları abartılı bulmakta. 33 yaşındaki Jang Hye Mi, BBC’ye verdiği demeçte “Bence insanlar çok hassas davranıyor. Ya gerçek adım cumhurbaşkanı adayıyla aynıysa?” şeklinde düşündüğünü ifade etti.
Starbucks müdavimlerinden 27 yaşındaki Ji Seok Bin, yasağın “saçma” olduğunu belirtse de ülkedeki artan siyasi tansiyonu anladığını dile getirdi: “Yoon’un görevden alınmasından sonra siyaseti tartışmayı bıraktım. İdeolojik bölünme o kadar arttı ki normal tartışmalar bile kavgaya dönüşebiliyor.”
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54