

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerle gerçekleştirdiği toplantıda tarım sektöründeki krizin giderek sürdürülemez bir hal aldığını vurguladı. Gürer, “Bu fiyatlarla hayvancılığı devam ettirmeleri mümkün değil. Aynı zamanda çiftçilik de yapıyorlar ve çeşitli ürünler ekiyorlar. Ancak girdi maliyetleri yükseldiği için her yıl elde ettikleri ürünlerin maliyeti artıyor; oysa ürettikleri ürünlerin fiyatları aynı oranda artmıyor” şeklinde konuştu.
Gürer, çiftçilerin yaşadığı problemleri dinlemek üzere çeşitli ziyaretlerde bulundu.
Çiftçilik olmadan hayvancılığın sürdürülemez hale geldiğini aktaran Gürer, şunları ekledi:
– “Hayvancılık yapanların çoğu çiftçilik yapmıyorsa ahırlarını boşaltmış durumda. Eğer ahırda hayvan varsa, mutlaka kaba yemini kendisi üretmek zorunda. Kendi üretmezse dışarıdan aldığı yemle hayvancılığı sürdürmek mümkün değildir. Hayvanlarına yıl boyunca yem vermek zorundalar.”
– “Yonca fiyatları bazı bölgelerde ton başına 13 bin 500 liraya kadar yükselmiş durumda. Çiftçiler, hayvanları varsa kendi emeklerini katmadan daha düşük fiyatlarla yonca üretmeye çalıştıkları için maliyetlerini kısmen düşürebiliyorlar” dedi.
‘Her Şey Zamlandı, Çiftçi Borçla Üretim Yapıyor’
Gürer, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin, yalnızca kaba yem değil, aynı zamanda süt yemi ve mazot fiyatları nedeniyle ciddi zorluklar yaşadığını belirtti.
Tarımda karşılaşılan zararlılar ve hastalıkların da maliyetleri artırdığına dikkat çeken Gürer, tarım ilaçlarının kullanımının mecburi olarak arttığını, ancak bu kalemlerin her yıl zamlandığını ifade etti.
Artan maliyetlerle başa çıkmakta zorlanan üreticilerin sıkıntılarını aktaran Gürer, şöyle devam etti:
– “Bu fiyatlarla hayvancılığı sürdürebilmeleri mümkün değil. Aynı zamanda çiftçilik de yapıyorlar ve çeşitli ürünler ekiyorlar. Girdi maliyetleri yükseldikçe, her yıl aldıkları ürünlerin fiyatı artarken ürettikleri ürünlerin fiyatları artmıyor.”
– “Sattıkları ürün ya da hayvan fiyatı giderlere paralel artmadığı için her yıl zarara giriyorlar. Kredilerle çiftçilik yapıyorlar. Sulama suyu, gübre, ilaç, tohum, mazot ve işçilik gibi masraflar sürekli artıyor. Traktörler mazotla çalışıyor ve mazotta meydana gelen her artış çiftçiye doğrudan yansıyor.”
– “Yeterli destek alamadıkları için çiftçilikle uğraşanlar, aileleriyle birlikte mutlu bir yaşam sürmeye yönelik olanaklara sahip değiller. Bunun bir sonucu olarak, Türkiye’de çiftçi sayısı giderek azalıyor, araziler el değiştiriyor. Eğer ürettikleri ürünlerden kazanamazlarsa, bir de icra tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar.”
‘Gübre 2 Bin 140 Liraydı, Şimdi 29 Bin TL’
Gürer, çiftçilerin vergi yükü hakkında şunları söyledi:
“Saman 4 bin 500 lira, yonca ise 13 bin 500 lira. Geçen sene burada yonca 7 liraydı. Konya’da bu yıl 8 liraya mal edildi ama nakliye ile birlikte İzmir’e 13 bin 500 liradan sevkiyat yapılıyor. Gübre 2 bin 140 liraydı, şimdi 29 bin lira olmuş. Yıllık mazotta yaklaşık 4,5 milyar litre ihtiyaç var. Bütçeden mazot için çiftçilere ayrılan 20 milyar liralık destek var fakat ÖTV ve KDV olarak çiftçilerden 60-65 milyar lira tahsil ediliyor. Biz de diyoruz ki: Çiftçiden mazotta ÖTV’yi ve KDV’yi kaldırın; destek vermeye gerek yok.”
‘5 Yıl Önce 300 – 400 Liraydı, Şimdi 2 Bin 500 Lira’
Sadık Çiftçi, yaşadıkları sorunları şu şekilde dile getirdi:
– “Şu anda durum gerçekten kötü. İki yıldır sorun yaşıyoruz. Hayvanlarımızı satmakta zorlanıyoruz. Bugün sabah kendi aramızda yaklaşık 10 tüccarı aradık; 3 tane düve satacağız fakat bulamadık. Düvelerimiz şu an 6 veya 7 aylık gebeler, ama satış yapamıyoruz.”
– “Hayvan satıp diğer masraflarımızı karşılamayı istiyoruz ama piyasada alıcı yok. Yaptığımız masrafa uygun bir fiyat istiyoruz ama o fiyatı veren de yok. Herkes çok düşük fiyatlar teklif ediyor. Hayvancılık yapanların sayısında da azalma gözlemleniyor. Kredili çalışıyoruz, bankalara borcumuz var. Şimdi yonca yetiştireceğiz ama kendi hayvanlarımız için üretiyoruz, piyasaya satış yapmıyoruz.”
– “Yani hayvancılık yapan eğer kendi yemini yetiştirmiyorsa bu işi sürdüremeyecek. Traktörümüz 60 litre, 2 bin 500 liraya doluyor. 5 yıl önce bu miktar 300-400 liraya doluyordu. Bu kadar arttı. Gübre almayı planlıyoruz ama bunun içinde kart çekiyoruz. Üretici kartı olmazsa, bu çiftçiler çiftçilik yapamayacak. Dönüm başına 150 lira destek veriyorlar.”