reklam
reklam
DOLAR39,0300% 0.29
EURO44,2277% 0.41
STERLIN52,8260% 0.8
FRANG47,4298% 1.01
ALTIN4.219,58% 2,34
BITCOIN108.255,20-2.885
reklam

Nüfusu 2 Bin Altında Olan Belediyeler Köye Dönüşecek

Yayınlanma Tarihi : Google News
Nüfusu 2 Bin Altında Olan Belediyeler Köye Dönüşecek
reklam

Belediye Kanunu’nda yapılacak değişiklikler ile bir yerleşim biriminde belediye kurulmasına yönelik dosyalar, ilgili ilin valisi tarafından görüş ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletilecek. Bu düzenleme ile, yeni iskan alanlarında nüfusu 5 binin üstünde olan yerleşim yerlerine belediye kurulmasına izin verilecektir.

Meskun alanların bağlı olduğu il ya da ilçe belediyesi ile nüfusu 50 bin ve üzeri olan bir belediyenin sınırlarına, 5 bin metreden daha yakın durumda bulunan belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni ya da temel altyapı hizmetlerinin gerekmesi durumunda sona erecek ve bu alanlar belediyeye katılacaktır. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler ise köy statüsüne geçirilecektir.

“Birleşme, katılma veya tüzel kişiliğin kaldırılması” neticesinde tüzel kişilikleri ilk yerel seçimlere kadar devam eden belediyeler ve köylerde, birleşme veya katılma tarihinden itibaren yeni nazım ve uygulama planlarının oluşturulmasına izin verilmeyecek; gerekli değişiklikler ve her türlü imar uygulaması, ilgili belediyenin onayına tabi olacaktır.

Öğrencilere Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar

Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de bazı değişiklikler yapılmaktadır. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu’nda tanımlanan izin veya ruhsat gereksinimlerinin öğrencilere özel barınma hizmeti sunan kurumlara uygulanmayacağı belirtilmektedir.

Öğrencilere özel barınma hizmetleri sunan kurumlar için gerekli açılış izinleri ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları, ortaokul ve ortaöğretim düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı; yükseköğrenim düzeyinde ise Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilecektir. Bu bakanlıklar söz konusu yetkilerini valiliklere devredebilir. İlgili yönetmelik usul ve esasları belirleyecektir.

Yükseköğretim Kurulu Üyeliklerine Atama

Kanun teklifi ile birlikte Yükseköğretim Kanunu’nda da bazı düzenlemeler yapılacaktır. Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından; rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet göstermiş profesörlerden seçilen 7, temayüz etmiş üst düzey devlet görevlileri veya emeklileri arasından seçilen 7 ve Üniversitelerarası Kurul tarafından, Kurul üyesi olmayan profesör öğretim üyeleri arasından belirlenen 7 kişi ile toplamda 21 üyeden oluşacaktır. Üniversitelerarası Kurulca seçilen üyelerin bir ay içinde Cumhurbaşkanı tarafından atanmadığı durumda, yeni aday seçimleri iki hafta içinde gerçekleştirilmezse, Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atama gerçekleştirilecektir. Kamu kurumlarından seçilen üyelerin, kurumları ile ilişkileri devam edecektir.

Sendikaların, Dernek ve Vakıflara Yardım Yapma Yetkisi

Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda gerçekleştirilecek düzenlemelere göre, sendika ve konfederasyonlar, doğal afet durumlarında (yangın, su baskını, deprem gibi) gerektiğinde üyelik şartı aranmaksızın nakit mevcutlarının yüzde 10’unu aşmamak kaydıyla, afet bölgesinde konut, sağlık ve eğitim tesislerinin inşası için kamu yararına çalışan dernekler ve Cumhurbaşkanı tarafından vergi muafiyeti sağlanan vakıflara ayni ve nakdi yardımda bulunabilecekler.

reklam

YORUM YAP