reklam
reklam
DOLAR39,0287% 0.27
EURO44,2122% 0.32
STERLIN52,5825% 0.33
FRANG47,2331% 0.58
ALTIN4.159,13% 0,87
BITCOIN110.818,18-0.558
reklam

Taş ocağına karşı çıkan muhtarı döverken bağırdılar: Cumhurbaşkanı da gelse bize kimse bir şey yapamaz

Yayınlanma Tarihi : Google News
Taş ocağına karşı çıkan muhtarı döverken bağırdılar: Cumhurbaşkanı da gelse bize kimse bir şey yapamaz
reklam

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasar yaşayan Hatay’da açılan taş ocakları, yurttaşlar için önemli bir sorun haline geldi. İskenderun’un Sarıseki ilçesinde Tiftik Beton ve Alçısan ortaklığında bulunan firmanın inşa ettiği taş ocağına karşı çıkan vatandaşları temsil eden mahalle muhtarı Özcan Kayar, salı günü taş ocağının yetkilileri tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya maruz kaldı.

“OCAĞIN KAPATILMASI İÇİN BAŞVURUDA BULUNDUM”

Yaşanan saldırının ardından şirket çalışanlarından şikayetçi olan Kayar, verdiği ifade ile “31 Mart 2024’te Sarıseki Mahallesi’ne muhtar seçildim. Sarıseki Mahallesi Kanyon Parkı üzerinde faaliyet gösteren Alçısan-Tiftik Beton ortaklığındaki taş ocağının mahallede yaşayan vatandaşlara maddi ve manevi rahatsızlık yarattığını gördüm. Bu konuda bana vatandaşlardan da geri dönüş oldu. Yasal hakkımı kullanarak bu taş ocağının kapatılması için başvuruda bulundum” dedi.

“BİZ BURADA DEVLETİZ”

20 Mayıs günü Orman Müdürlüğü Bölge Şefi Kemal Telek tarafından arandığını belirten Kayar, kendisine “Özcan Bey, taş ocağını kontrol etmek amacıyla beraber çıkacağız, siz de gelin, beraber gidelim” denildiğini aktardı. Kurumun resmi aracından indiğinde, Telek ve üç personelle birlikte Alçısan-Tiftik Beton taş ocağının genel müdürü Adem Sargın tarafından ağır hakaretlere uğradığını ifade etti.

Sargın’ın kendisine “Seni bu taş ocağının içine gömerim” şeklinde tehdit ettiğini belirten Kayar, Sargın’ın yanında bulunan Serhat Avcı isimli kişinin de “Senin gibi muhtarları çok gördük. Senin gibi köpekleri çok bağladık. Bütün Sarıseki’yi de buraya getirsen bizim gücümüz var. Cumhurbaşkanı da gelse vali de gelse kimse bize bir şey yapamaz. Biz burada devletiz. İstersem dinamitleri de artırırım, gerekirse Sarıseki’yi komple havaya uçururum” ifadelerini kullandığını ileri sürdü.

DARP RAPORU ALDI!

Sözlü saldırının ardından fiziksel saldırıya da uğradığını ifade eden Muhtar Kayar, geri çekilmeye çalışırken tartaklandığını aktardı. Hastaneye giden Kayar, sağlık raporunda “Hastanın sağ gözünün 5 cm üzerinde alın bölgesinde 1 cm uzunluğunda yaklaşık 2 mm derinliğinde bir kesi bulunmaktadır” denildi.

“İKTİDARIN HUKUK TANIMAZLIĞI ÜLKEMİZİ BİR ÇETELER DÜZENİNE İTMİŞTİR”

Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar’ın haberine göre, CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, konuya ilişkin açıklamasında, ÇED süreci aranmaksızın açılan taş ve maden ocaklarının Hatay’ı adeta bir savaş alanına dönüştürdüğüne dikkat çekti.

İskenderun’daki taş ocağının, “Kentin boynuna atılacak yeni bir ilmekten farksız olacağına” vurgulayan Kara, “İktidarın hukuk tanımazlığı, ülkemizi bir çeteler düzeninin içine itmiştir. Seçilmiş bir muhtarı, mahallesinin hakkını savunduğu için darp etmek, bu düzenin bir sonucudur. 6 Şubat’tan sonra ‘Kaynak gerekiyor’ gerekçesiyle şehrimize akın eden şirketlerin faaliyetleri, artık bu bahaneyle geçiştirilemeyecek bir noktaya ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

Şirket çalışanları mahalleliye saldırmıştı: Samandağ’da taş ocağına karşı bölge halkından eylem

“DUR DEMESİ GEREKEN YETKİLİLER SESSİZ”

Kara, sözlerine devam ederek, her gün dinamit kullanarak patlatma yapmanın ve şehir merkezlerini kamyonlarla doldurmanın yurttaşları astım hastası etmesinin iktisadi bir gerekçesi olamayacağını ifade etti. “Bütün bunlar kar hırsı nedeniyle şirketlerin gözünün dönmüş olmasından kaynaklanıyor. Şirketlerin hoyratlığına ve gaddarlığına ‘Dur’ demesi gereken yetkililer ve kurumlar sessiz kalıyor” şeklinde konuştu.

Yakın zamanda Artvin’de ağaç kesimine karşı çıkan bir yurttaşın vurularak öldürülmesini hatırlatırken Kara, “Çevre mücadelesinde şirketlerin, kimi zaman zafiyet kimi zaman göz yumma nedeniyle fiziksel saldırılar tertiplediği bir sır değildir” dedi.

Kara, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay Valiliği ve Hatay Çevre İl Müdürlüğü başta olmak üzere, bütün yetkililere çağrıda bulunuyoruz: Sadece Sarıseki’de ve İskenderun’da değil, tüm Hatay’da, ÇED zorunluluğunun kaldırılması yüzünden gerçekleşen talana son vermek için harekete geçin. Denetimleri artırın, cezaları daha caydırıcı hale getirin ve ‘İhtiyaç var’ denilerek bir halk sağlığı sorununun yaratılmasına göz yummayın. Bugün Sarıseki’de halkın iradesiyle seçilmiş muhtarı darp edecek cesareti kendilerinde bulanlar, bu bahaneye ve yetkililerin tepkisizliğine, hareketsizliğine güvenmektedir. Gerekli denetimleri yapmak için daha kaç kişinin darp edilmesi, hastalanması, yaralanması gerekiyor”

Samsun’da taş ocağına tepki. Hukuk mücadelesi veriyorlar

reklam

YORUM YAP