

AKP, MHP ve DEM Parti, infaz düzenlemesi ile ilgili temaslarını hızlandırdı. Düzenlemenin en az 40 bin tutuklunun tahliyesine yol açması bekleniyor ve bu düzenlemenin, Kurban Bayramı’ndan önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması hedefleniyor.
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, infaz düzenlemesi ile ilgili siyasi parti yöneticileriyle görüşmelere başladı. İlk görüşme DEM Parti ile gerçekleştirildi. Güler, görüşmeden önce infaz düzenlemesinin mimarlarından MHP’li Feti Yıldız ile bir araya geldi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, “TBMM öncelikle insan onurunu merkeze alan bir infaz kanunu yapmalıdır” şeklinde konuşarak, düzenlemenin basit ve adil olması gerektiğinin altını çizdi.
Serbestiyet’ten Hilal Köylü‘nün haberine göre; Yıldız, “KHK mağdurlarını da kapsamalı”</strong dedi.
DEM Parti, düzenlemenin gecikmeden yasalaşmasını talep ediyor. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, beklentilerini şu şekilde sıraladı:
“Barış akademisyenleri görevine iade edilmeli. Kayyımlar geri çekilmeli. AİHM kararları uygulanmalı. Tutuklu siyasetçiler serbest bırakılmalı. Hasta ve yaşlı mahkumlar serbest kalmalı.”
AKP cephesi, kapsamın geniş tutulmasının pek mümkün olmadığına işaret ediyor. Ancak hasta ve yaşlı mahkumların tahliyesine sıcak bakıldığı aktarılıyor. AKP kaynakları, “Hepsi bir arada olmasa da zamanla tüm beklentiler karşılanacaktır” mesajını veriyor.
CHP ise düzenlemeye mesafeli bir yaklaşım sergiliyor. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “CHP, çok geniş kapsamlı bir demokratikleşme paketi isteriz” ifadesini kullandı ve “Tutuklu öğrenciler varken infaz düzenlemesinden söz edemeyiz” şeklinde ekledi.
İktidar kanadı, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ile ilgili beklentilerini kişiye özel düzenleme kapsamında değerlendirmiyor. AKP’den yanıt ise net:
- Kişiye özel düzenleme olmaz. Düzenlemeler geneldir. Tutuksuz yargılama zaten esastır. Tutuklama bir zorunluluk olarak görülmüşse onu yargı makamları bilir.
Düzenleme, daha önce Covid-19 nedeniyle çıkarılan ve 31 Temmuz 2023’ten önce cezaevine girenleri kapsayan yasadan yararlanamayanlara hak tanıyacak. Böylece 60 bin kişinin etkilenmesi bekleniyor.
Ayrıca, iyi hal indirimi mükerrer suçlar için de geçerli olacak. “Evde infaz” seçeneği ise çocuklu annelerle hasta ve yaşlı hükümlüler için devreye alınacak. 2 yıl ve altındaki cezaların infaz şekli de yeniden düzenlenecek.
MHP’li Yıldız: Yeni Anayasa Şarttır
MHP’li Feti Yıldız, infaz düzenlemesinin ardından yeni anayasa sürecinin başlaması gerektiğini de vurguladı:
“Yeni anayasa hukuki bir reformla birlikte Türkiye’nin geleceğini şekillendirecektir. Türkiye’nin milli kimliğini, coğrafi bütünlüğünü ve siyasi birliğini her yönüyle koruyacak güçlü bir yeni anayasa şarttır.”
Meclis, Kurban Bayramı tatiline 5 Haziran’da girecek. Bu nedenle teklifin yasalaşması bayram sonrasına kalacak.