reklam
reklam
DOLAR40,0510% 0.03
EURO46,9882% -0.04
STERLIN54,5346% 0.18
FRANG50,3470% 0.05
ALTIN4.238,31% -0,29
BITCOIN108.740,000.267
reklam

Yapay zeka yatırımı ters yönde sonuçlandı: Zararı iki katına çıktı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yapay zeka yatırımı ters yönde sonuçlandı: Zararı iki katına çıktı
reklam

Klarna CEO’su Sebastian Siemiatkowski, “Şirketimizde kimseyi bir yıldır işe almadım” sözleriyle savunduğu yapay zeka merkezli stratejisinin ardından olumsuz gelişmelerle gündeme geldi.

İsveç merkezli “şimdi al, sonra öde” (buy-now-pay-later) modeliyle tanınan Klarna, 2025’in ilk çeyreğinde 99 milyon dolarlık net zarar bildirdi. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre zararın iki katından fazla bir artış olduğunu göstermekte.

Geçtiğimiz ay ABD’deki halka arz girişimini süresiz olarak erteleyen şirket için bu karar, piyasalara olumsuz yansıdı. Önceden 15 milyar doların üzerinde değer biçilen Klarna, bu gelişmelerle yatırımcıların endişelerini artırdı.

CEO GÖRÜŞÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPTI: “İNSAN HER ZAMAN GEREKLİ”

Siemiatkowski, kısa bir süre önce Bloomberg ile gerçekleştirdiği röportajda yapay zekaya dair daha önceki görüşlerinden geri adım attı. Müşteri hizmetlerinde her zaman insan seçeneği bulunması gerektiğini kabul eden CEO, bu itiraf ile yatırımcıların artan kaygılarına yanıt vermiş oldu.

Ancak şirketin yapay zekadan tamamen vazgeçmediği söylenemez. Financial Times’a göre, haftalık kazanç toplantısında Siemiatkowski’nin yerini bir yapay zeka destekli avatar aldı. CEO, ayrıca yapay zeka kullanarak iş gücünü yüzde 40 oranında azalttıklarını öne sürdü.

Yapay zeka temelli iş modellerine karşı tepkiler yalnızca Klarna’ya özgü değil. Dil öğrenme platformunun CEO’su Luis von Ahn, taşeron çalışanları yapay zeka ile değiştireceğini duyurduktan sonra özellikle TikTok kullanıcıları arasında büyük bir tepki ile karşılaştı.

Klarna’nın yaşadığı mali sıkıntının arkasında yalnızca yapay zeka stratejisi değil, ekonomik faktörler de bulunmakta. Financial Times’a göre, ABD’li müşterilerin taksitli alışveriş ödemelerini gerçekleştirmekte zorluk çekmesi, şirketin kredi kayıplarını artırdı.

Klarna’nın kredi kayıpları geçen yıla göre yüzde 17 artarak 136 milyon dolara yükseldi. Ekonomik belirsizlik, düşen tüketici güveni ve ABD’de süregelen ticaret savaşları bu artışın sebepleri arasında yer alıyor.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA: “UYUM SAĞLAMAYA HAZIRIZ”

Klarna, konuya dair yaptığı açıklamada, “Makroekonomik ortamda yaşanan değişimleri yakından takip ediyoruz ve gerektiğinde hızlı bir şekilde uyum sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP