

Türkiye’nin aydınlatma giderleri, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda ele alındı. Toplantıda, TEDAŞ hesapları tartışıldığı sırada, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, aydınlatma giderlerindeki kayda değer artışa dikkat çekerek, “Türkiye’nin dünya haritasında yeri mi değişti acaba? Bilmiyoruz, kutuplara falan mı taşındık? Yani Türkiye’nin gün ışığını alma miktarı mı değişti, nedir?” şeklinde tepki gösterdi.
Sözcü’de yer alan habere göre, 2018 yılında 1.6 milyar TL olan aydınlatma giderleri, 2022 yılında 17 milyar TL‘ye, 2023 yılında ise 29.8 milyar TL‘ye yükseldi.
Yavuzyılmaz, 2021-2023 yılları arasında genel aydınlatma giderlerinin yüzde 675 oranında artış gösterdiğine dikkat çekerek, “İki yılda 6 Türkiye büyüklüğünde aydınlatma parası ödedik. Bu normal bir artış değil, burada büyük bir gariplik var” ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden TEDAŞ’a aktarılan paranın, ardından özel elektrik dağıtım şirketlerine dağıtıldığını belirten Yavuzyılmaz, “Bu ödemelerle şirketler ihya ediliyor” dedi.
“BAKANLIĞA KARA DELİK”
Aydınlatma giderlerinin 3 milyar liradan 17 milyar liraya çıkmasının, elektrik dağıtım şirketlerini nasıl etkilediğine dikkat çeken CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, şu sözlerle devam etti: “Açık, net görünüyor. Şirketlerin, elektrik dağıtım şirketlerinin OSOS’unun olması yani otomatik sayaç okuma sisteminin olması ve sizin o sistemi izliyor olmanız sistemi kontrol edebildiğiniz anlamına gelmez. Genel aydınlatma ödemeleri Enerji Bakanlığı’na kara bir deliktir. Şu anda neyi, neye göre ödediği belli olmayan bir durumdur.”