

Marmara Denizi’nin karşı karşıya olduğu çevresel tehditlere dikkat çekmek ve müsilaj sorununa çözüm yolları aramak amacıyla Bursa’da “Marmara Denizi’nde Müsilaj ile Mücadele Toplantısı” gerçekleştirildi.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen bu önemli toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Bursa Milletvekilleri Kayıhan Pala, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Hasan Öztürk ve Orhan Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir katıldı.
‘Türkiye’nin Kalbinden Bahsediyoruz’
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Mustafa Bozbey, Marmara Bölgesi’nin Türkiye için taşıdığı stratejik önemi vurgulayarak, şunları ifade etti:
“Marmara Bölgesi, yaklaşık 30 milyonluk nüfusuyla Türkiye nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda ülkemizin sanayi potansiyelinin yaklaşık yüzde 70’ini barındırmaktadır. Bu özellikleri sebebiyle, Avrupa ile bağlantıyı sağlayan ulaşım ağları açısından da kritik bir konumdadır. Marmara Bölgesi, aslında Türkiye’nin kalbi konumundaki bir bölgedir.”
‘Önlemler Alınmadı’
Marmara Denizi’ndeki çevresel tehditlere dikkat çeken Bozbey, denizin uzun süredir alarm verdiğini ifade ederek, müsilaj sorununa yönelik somut adımların halen atılmadığını belirtti. Bozbey, “1970’lerden itibaren sanayileşme ve nüfus artışı ile Marmara Denizi kirlenmeye başladı. 2007’de bilim insanları müsilaj riski konusunda uyarılarda bulunmuştu. Ancak gerekli önlemler alınmadı ve 2021’de bu risk somut bir müsilaj sorununa dönüştü” dedi.
‘3 Kritik Madde Hala Hayata Geçirilmedi’
Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde oluşturulan bilim kurulunun hazırladığı 22 maddelik eylem planına değinen Bozbey, “Bu maddelerin 19’u yalnızca kağıt üzerinde uygulandı. Ancak Marmara Denizi’ni gerçekten kurtarabilecek 3 kritik madde hala hayata geçirilemedi” uyarısında bulundu. Bozbey, Marmara Denizi’nin hala ciddi bir tehlike altında olduğunu ve acil müdahale gerektiğini vurguladı.
’27 Canlı Türü Denizi Terk Etti’
Bozbey, Marmara Denizi’ndeki ekolojik tahribatın boyutlarına dikkat çekerek kıyı belediyelerine önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Bozbey, “2024 itibarıyla, Kocaeli hariç Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm belediyeler CHP’li yönetimlerdedir. Bu durum bizlere büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre, Marmara’da 27 canlı türü denizi terk etmiş durumda. Bunun en temel nedeni ise denizdeki ciddi kirliliktir” dedi.
‘Taleplerimizi Ilettik, Karşılığını Bekliyoruz’
Marmara Denizi’nin temizlenmesi için ileri biyolojik arıtma tesislerinin zorunlu olduğunu vurgulayan Bozbey, merkezi hükümete çağrıda bulundu. “Biz belediyeler olarak bu tesisleri kurmaya hazırız. Ancak yer tahsisi konusunda destek bekliyoruz. Orman veya başka kurumlara ait alanlar gerekçesiyle engel çıkarılmamalı; belediyelere öncelik tanınmalıdır. Ayrıca projelerin dövizle değil, Türk Lirası üzerinden ve gerekirse faizsiz borçlanma ile finanse edilmesini istiyoruz. Bu iki konuyu hükümetten talep ettik ve geçen hafta taleplerimizi bakana ilettik, karşılığını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Marmara Denizi’ndeki kirliliğe dikkat çeken Bozbey, mevcut arıtma çalışmalarının yetersiz kaldığını belirtirken, “Sadece ileri biyolojik arıtma tesisleri yeterli değil, aynı zamanda kimyasal arıtma tesislerine de ihtiyaç var. Ancak bu konuda hiçbir somut hazırlık yapılmamıştır. Sadece söylemler var, eyleme dair herhangi bir adım atılmış değil. Marmara Denizi hepimize aittir. Sadece Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar için değil, ülkemizdeki her birey için hayati öneme sahip ve özen gösterilmesi gereken bir doğal alandır” dedi.