

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında zirai don felaketinin ardından oluşturulan komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık ve don olayının rekolte üzerindeki etkilerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
– “Zirai donun ürünler üzerinde yarattığı olumsuz etkiler 60 ilde hissedildi. Bu durum üzerine Meclis’te bir komisyon kuruldu ve komisyon çalışmalarını sürdürüyor.”
– “Birçok ilde zirai donun etkisiyle özellikle bahçe ürünlerinde bu yıl Türkiye ciddi oranlarda üretim kaybı yaşayacak. Elma, üzüm, kayısı, ceviz ve badem gibi bahçe ağaçlarında, geçmiş yıllara oranla en az 50 ilde rekolte kayıpları aşırı ölçüde gerçekleşecek.”
– “Bazı ağaçlarda yapraklanma başlamış olsa da, çiçek olmadığı için ürün bulunmuyor; ceviz ağaçlarının çoğu bölgelerde yaprağı dahi yok. Ceviz ağaçlarının büyük bir kısmının ürün verme olasılığı ise neredeyse sıfır.”
– “Kuraklık da farklı bölgelerde tarım sektöründe büyük sorunlar yaratıyor çünkü beklenen yağışlar gerçekleşmedi. TMO tarafından yayınlanan değerlendirmelerde, haritalarda görüldüğü üzere kuraklık, il il farklı etkilere sebep oluyor.”
– “Buğdayda bu yıl rekolte kaybı bekleniyor, arpada da benzer durum söz konusu. Ancak son dönemlerdeki kar yağışları, kuru tarım yapılan alanlarda buğdaya olumlu etki yaptı. Diğer bölgelerde ise sorunlar devam ediyor. Kuraklığın etkisi verim kaybını ortaya çıkartıyor.”
– “Tüm çiftçi borçlarının en az 3 yıl süreyle ertelenmesi, faizlerin silinmesi gerekiyor. Ayrıca, şu anda bahçesinde gelir elde edemeyen ve bu sebeple ilaç ya da gübre alamayan çiftçilere kredi desteği sağlanması şarttır. Bakım gerektiren bahçeler için de destek verilmelidir.”
– “TARSİM’de olsun ya da olmasın, tüm çiftçilerin uğramış olduğu zirai don ve kuraklıkla ilgili zararları kesinlikle karşılanmalıdır. Bu, sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önemlidir. TARSİM, üreticinin ürün ortağı gibi değil, üreticinin zor durumda kaldığında yanında olacak bir yapıya kavuşturulmalıdır.”