

Abu Dabi hükümetine bağlı Teknoloji İnovasyon Enstitüsü (TII), yeni Arapça dil modeli Falcon Arabic’i kamuoyuna tanıttı. Model, Modern Standart Arapça’nın yanı sıra çeşitli bölgesel lehçelerle de eğitildi ve kendi boyutunun 10 katı büyüklüğündeki rakipleriyle benzer bir performans sergilediği iddia ediliyor.
Falcon Arabic ve Falcon H1
TII, daha küçük boyutlu Falcon H1 modelini de tanıttı. Bu modelin, benzer boyuttaki Meta Platforms Inc. ve Alibaba Group Holding Ltd. tarafından geliştirilen sistemlerden daha iyi sonuçlar verdiği belirtiliyor.
Bölgedeki şirketler, sıfırdan gelişmiş yapay zeka modelleri oluşturmanın maliyetlerini sorgularken, Falcon’un piyasaya sürülmesi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) küresel yapay zeka alanındaki rekabette güçlü kalma arzusunu yansıtıyor.
Falcon’un Rekabetteki Positif Durumu Zayıfladı
Falcon, 2023 yılında açık kaynak modeller arasında Hugging Face platformunda en üst sıraya yerleşmişti. Ancak, Bloomberg’in verdiği bilgilere göre, geçen ay itibarıyla Falcon artık ilk 500 içerisinde yer almıyor. Kullanıcı sayısında da Meta ve Çin merkezli DeepSeek gibi rakiplerinin gerisinde kalmış durumda.
BAE, Yalnızca Model Geliştirmekle Kalmıyor, Altyapısıyla da Oyuna Dahil
Birleşik Arap Emirlikleri, sadece model geliştirmekle yetinmemekte. Ülkenin teknoloji devi G42, ABD’li firmalarla iş birliği içinde Abu Dabi’de 5 gigawatt kapasiteli dev bir veri merkezi kampüsü kurmayı planladığını duyurdu. Ayrıca, G42’nin kurduğu yatırım fonu MGX, Nvidia ve Fransız şirketlerle beraber Avrupa’nın en büyük yapay zeka veri merkezi kampüsünü inşa etmeyi amaçlıyor.
MGX, bunun yanı sıra ABD merkezli yapay zeka geliştiricileri OpenAI ve Elon Musk’ın xAI girişimlerine de yatırım yapmıştır. BAE’nin bu girişimleri, ülkenin yapay zeka alanındaki uzun vadeli stratejik kararlılığını gözler önüne seriyor.