

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde alışveriş yapmak üzere gitmiş olduğu bit pazarında bıçaklı bir saldırıya uğrayan 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin ölümüyle ilgili olarak yargılama süreci devam ediyor.
Suça sürüklenen çocuk B.B.’nin cinayette kullandığı bıçağın kriminal incelemesi sonucunda, bıçağın “yasak niteliği taşıyan bıçaklardan olmadığı” belirlenerek, B.B. hakkında “bıçak veya diğer aletleri izinsiz olarak satın alma, taşıma veya bulundurma” suçundan takipsizlik kararı verildi.
Adalet Bakanlığı, bu karara yönelik gelen eleştiriler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, cinayette kullanılan bıçağın yasa dışı sayılmaması ve kovuşturmaya yer verilmediğine dair çıkan haberlerdeki yanlış anlayışa dikkat çekildi:
– “Öncelikle bu tür işlenmiş suçlar sırasında kullanılan her türlü alet silah olarak değerlendirilmektedir. Örneğin, bir kişi başka birine taş atarak yaralanma meydana getirirse, bu taş da burada silah sayılmaktadır. Bu durum, TCK’nın 6. maddesinde belirtilmiştir.
– Bunun yanı sıra, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 4. maddesi suç unsuru sayılan silahları tanımlar. Bu kanuna göre bıçakların silah olarak kabul edilebilmesi için belli bir ölçüde olması gerekmektedir. Aynı şekilde, ruhsatsız ateşli silahlar ve belli sayıda mermilerin ele geçirilmesi de gerekmektedir.
– Belli uzunluk ve şekillerdeki bıçakların suç oluşturup oluşturmadığı konusu tamamen teknik bir mesele olup, bu durum 6136 sayılı kanunda açıkça yer almıştır.”
Açıklamada, kanunun 4. maddesindeki, “Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.” hükmü alıntı yapılarak, şu değerlendirilmelerde bulunuldu:
“Eğer kişi bu maddede sayılan silahları bulundurursa otomatik olarak 6136’ya aykırı hareket etmiş sayılır. Dolayısıyla; evde kullandığımız ekmek bıçağı 6136 kapsamında suç teşkil etmez. Ancak ekmek bıçağı ile biri öldürülür veya yaralanırsa, burada söz konusu alet suç aleti olarak kabul edilir.”
Öte yandan, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bıçakla ilgili yürütülen soruşturmada verilen takipsizlik kararının, devam eden cinayet davasında bıçağı suç eşyası olmaktan çıkarmadığını bildirerek, konunun ciddiyetine dikkat çekti.