

Kırklareli’nde kaliteli bal üretimi için arılarına titizlikle bakan arıcılar, “oğul alma” işlerini sürdürüyorlar.
Pehlivanköy ilçesinin Kuştepe köyünde, 30 yıldır kayınpederinden devraldığı sepetlerde arıcılık yapan 63 yaşındaki Mürvet Gürses, bir yandan bal sezonuna hazırlık yaparken, diğer yandan farklı alanlarda koloniler oluşturan arılarını bir araya getiriyor.
BİNLERCE ARIYI DİLİYLE YÖNETİYOR
Gürses, arıların toplandığı ağaç dallarının altına, hazırladığı arı sepetlerini bırakarak arıların bu sepete girmesini sağlıyor.
Bazen arıların dikkatini çekmek için eline melisa otu alarak, “mat mat mat mat” şeklinde sesler çıkaran Gürses, tenekeye vurarak ses çıkarıyor ve ıslık çalıyor. Arıların yüksek bir ağacın dalına kümelendiği durumlarda, onları bir kova içerisine alarak sepete bırakıyor.
Kraliçe arıyla birlikte kovana giren arıları diğerleri arasına ekleyen Gürses, böylece arı sayısını artırarak gelecek sezon için hazırlık yapıyor.
HER DEDİĞİNİ YAPIYORLAR
Mürvet Gürses, yaklaşık 30 yıldır arıcılık yaptığını belirterek bu sanatı rahmetli kayınpederinden öğrendiğini ve arılara olan sevgisini dile getiriyor.
Arılarına sepetle baktığını anlatan Gürses, “Kovan arıcılığı yapmıyorum. Suni petek kullanmıyorum. Yılda bir kere bal alıyorum, çok fazla değil ama kalitesi yüksek oluyor.” ifadelerini kullandı. Arıların oğul vermeye başladığını ve iş yükünün arttığını belirten Gürses, arılarını bu kış iyi beslediği için çok sayıda oğul verdiklerini ekliyor.
Hava koşullarının bu yıl son derece olumlu gittiğini anlatan Gürses, şunları aktardı:
“Aç kalıyorum, yemek yemeden duramıyorum, hep onların yanında bekliyorum. Ağaca tutunurlar tutunmaz hemen çağırıyorum, onlara sesleniyorum, teneke çalıyorum ve ıslık çalıyorum. Melisa otu buluyorum, onu ovalıyorum, onun kokusuyla yanlarına gelmelerini sağlıyorum. Bırakıyorum melisa otunu ve ağaca tutunuyorlar, ardından onları sepete indiriyorum. Eğer çok yüksekteyse, bir kovaya alıyorum, sonrasında sepete döküyorum. Meşakkatli bir iştir ama oldukça da zevkli. Ben onları çok seviyorum.”
Ağaçta kolonileri gördüğünde heyecanlandığını belirten Gürses, arılarına büyük bir keyifle baktığını kaydetti.
Kaliteli bal üretimi için sürekli çalıştığını ve “Arılarla uğraşmayı çok seviyorum. Kraliçe var mı yok mu inceleme yapıyorum. Kraliçe varsa bu iyi, yoksa pek iyi değil. Gece onları dinliyorum, hangi arının çıkacağını kestirmek için ertesi günü takip ediyorum. Çünkü gece kraliçe arı onları topluyor, sabah da çıkıyorlar, onlardan sesler geliyor.” şeklinde konuştu.