

Bandırma Vapuru’nun bire bir ölçekleriyle inşa edilen müzesi, her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Müze rehberi Zeynel Abidin Diktere, “Müzemizi yıllık ortalama 600 bin kişi ziyaret ediyor. 2024 yılında 400 bin kişi ziyaret etti. 19 Mayıs’ta ise 15 bin kişi müzemizi gezdi” diye belirtti.
Bandırma Vapuru’nun replikası olarak oluşturulan Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, yılı boyunca büyük bir ziyaretçi akınına uğruyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle müzeye olan ilgi bir kat daha artıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi kontrolünde olan müze, ‘Milli Mücadele‘ ruhunu hissetmek isteyenleri kendine çekiyor. 2001 yılında inşaatına başlanan ve 18 Mayıs 2003’te ziyarete açılan müzede, vapurun orijinaline sadık kalınarak yapılan canlandırmalar ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Müze içinde Mustafa Kemal Paşa ve kurmaylarının toplantı anlarını sergileyen bal mumu heykelleri bulunuyor.
BANDIRMA GEMİ MÜZESİ, HAFTANIN 7 GÜNÜ, SABAH 08.00’DEN AKŞAM 19.00’A KADAR ZİYARETE AÇIK
Mustafa Kemal Paşa’nın yolculuk yaptığı odada, döneme ait ceviz ağacından yapılmış masa ve sandalyeler ile 110 yıllık ceylan derisi üzerine çizilmiş Karadeniz haritası sergileniyor. Aynı odada, Mustafa Kemal’in Samsun‘a ayak bastığı saat olan 08.00’i gösteren pirinç saat de dikkat çekiyor. Geminin kaptan köşkünde ise kaptan İsmail Hakkı Durusu, ikinci kaptan Tahsin Kaptan ve şifre katibinin canlandırmaları sergileniyor. Geminin alt katında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’ndaki yatağı, radyosu ve Milli Mücadele’yi anlatan fotoğraf sergisi ile özel eşyaları ve kıyafetleri sergilenmekte. Bandırma Gemi Müzesi, haftanın 7 günü, sabah 08.00’den akşam 19.00’a kadar açılmıştır.
Müze alanında, liderliği sembolize eden uzun bir bayrak ve kente gelen 18 üst düzey komutanı temsil eden 18 bayrak bulunmaktadır. Ortada ise Milli Mücadele’deki ulusal birlik ve beraberliği simgeleyen 7 figürlü bir anlatı yer alıyor. Açık hava müzesinde, İstiklal Savaşı sırasında kullanılan çeşitli materyaller sergileniyor. Ayrıca, Türk Yıldızları’nın kullandığı gösteri uçaklarından biri olan F-5 savaş uçağı da dikkat çekiyor. Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, tarihi ve kültürel önemiyle ziyaretçilerine Milli Mücadele ruhunu hissettiriyor.
19 MAYIS 1919 PAZARTESİ SAAT 08.00
Müzeye ilişkin bilgi veren müze rehberi Zeynel Abidin Diktere,
“Bandırma Vapuru, 1878 yılları içerisinde İskoçya’nın Huston and Cardett tezgahlarında 21 sıra numarası ile 279 grostonluk, yani 400 ton yolcu ve yük vapuru olarak inşa edildi. Bir dönem Kymi, başka bir dönemde ise Panderma adını aldı. Bu süre zarfında Yunan armatörler tarafından alınıp satıldı. Bir süre kaza geçirip batma tehlikesi yaşadı fakat yeniden tamir edilerek faaliyette kaldı. Nihayetinde vapur, 16 Mayıs 1919’da Atamız ve silah arkadaşlarıyla sefere çıkarak 72 saatlik bir yolculukla, 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabah saat 08.00’de Atamız ve silah arkadaşlarını Samsun’a bıraktı ve kurtuluş mücadelesi başlamış oldu. Gemi 1924-1925 yılları arasında posta ve yük vapuru olarak kullanıldı. 1925 yılında İlhami Söker adlı armatörüne devredildi ve İstanbul Haliç’te hurdaya ayrılıp parçalandı. 1960’lı yıllarda orijinal projeye ulaşıldı. Bu proje, 1999 yılına kadar korunarak saklandı. 1999 yılında o dönemin valisi Metin İlyas Aksoy’un kararıyla Valilik ve İl Özel İdaresi birleşerek bu alanı tersane olarak kullanarak bire bir aynısını inşa etti. 2003-2005 yılları arasında valilik tarafından işletildi, 2005 yılından itibaren ise tüm hakları Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Büyükşehir Belediyesi, alan ve çevresinde düzenlemeler yaptı”
MUSTAFA KEMAL PAŞA, 3 GÜNLÜK YOLCULUĞUNU BU ODADA GERÇEKLEŞTİRDİ
Mustafa Kemal Atatürk’ün gemideki odasından nadiren çıktığını ifade eden Diktere,
“Ziyaretçiler geminin üst kısmına çıktıklarında tepki salonunu görüyorlar. İçeride Mustafa Kemal Paşa ve kurmaylarının toplantı halinde olduğu bir canlandırma var. Mustafa Kemal Paşa, bu odada 3 günlük yolculuğunu gerçekleştiriyor ve genellikle odanın bir köşesinde düşünceli bir halde bulunuyor. Masa üzerinde ceylan derisi üzerine çizilmiş 110 yıllık bir Karadeniz haritası yer almakta. Kullanılan masa ve sandalyeler ise ceviz ağacından yapılmış, 1900’lü yıllara ait tarihi eserlerdir. Ayrıca odada pirinçten yapılmış bir saatimiz var ki bu da 1900’lü yıllara aittir. Saatin 08.00’de durmasının sebebi, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a ayak bastığı saat olarak simgelenmesidir”
MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN ÖZEL EŞYALARI VE KIYAFETLERİ
Gemide Atatürk’ün orijinal radyosunun da bulunduğunu belirten Zeynel Abidin Diktere, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geminin ön kısmında kaptan köşkü yer almakta. İçeride, geminin kaptanı İsmail Hakkı Durusu, ikinci kaptan Tahsin Kaptan ve şifre katibi canlandırmaları mevcut. Masada cetvel ve pergel de var. Bu eşyalar da 1900’lü yıllara aittir ve tarihi birer eserdir. Merdivenlerden aşağı indiğimizde, Mustafa Kemal Paşa’nın Dolmabahçe Sarayı’nda yattığı yatağı ve kullandığı orijinal radyosu yer alan bir yatak odası göreceğiz. Geminin en alt katında ise Milli Mücadele’yi ve Atatürk’ü anlatan fotoğraf sergisi var. Aynı zamanda Mustafa Kemal Paşa’nın özel eşyaları ve kıyafetleri de sergilenmektedir.”
Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nin, 19 Mayıs’ta 15 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Diktere, “Müzemiz yıllık ortalama 600 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 2024 yılında ise 400 bin kişi geldi” dedi.