

TBMM Genel Kurulu’nda RTÜK ve HSK üyelikleri için seçim gerçekleştirilecek. RTÜK için AK Parti, CHP ve İYİ Parti kontenjanlarından birer üye seçilecek. RTÜK’e üyelik seçimi Genel Kurul’da gizli oylamayla yapılacak ve toplantı yeter sayısı sağlandığında en çok oy alan adaylar seçilmiş sayılacak.
HSK için TBMM Genel Kurulu’nda, Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu’nda belirlenen 15 aday arasından 5 üye seçimi yapılacak.
HSK Oylaması Nasıl Olacak?
Karma Komisyonda oybirliğiyle belirlenen Yargıtay üyeleri Fuzuli Aydoğdu, Ömer Faruk Aydıner, Mustafa Yapıcı, Hakan Yüksel, İbrahim Temir, Hakan Türkön, Ergün Şahin, Seyfi Han, Şerafettin Saka ile Danıştay üyeleri Aysel Demirel, Cengiz Aydemir, Kemal Açıkgöz ve avukatlar Alişan Tiryaki, Hasan Oğuz Altınkaynak, Figen Şaştım aday olarak yer aldı.
Adaylar için her bir üyelikte gizli oylama yapılacak. İlk oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, gerektiğinde ikinci oylamada ise beşte üç çoğunluk sağlanmalıdır. Eğer oy çokluğuyla bir üye seçilemezse, en fazla oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle sonuçlandırılacak. Seçilen HSK üyeleri 4 yıl görev yapacak.
Bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda ayrıca Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edilmesi bekleniyor. Teklifin ilk bölümü olan 10 maddelik kısım geçtiğimiz hafta onaylandı.
Bu teklif ile Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulacak alımlarda 35 yaş sınırı aranacak.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nda öngörülen değişiklik çerçevesinde, TRT Yönetim Kurulu, kurumun amacı doğrultusunda özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurabilecek veya yerli-yabancı ortaklıklar oluşturabilecek.
Erdoğan’a Ordudan Atma Yetkisi
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif görüşülecek. Bu düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin 703 Sayılı KHK’nın bazı hükümlerini iptal etmesi üzerine hazırlandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’ndaki değişiklikle, çeşitli nedenlerle kuvvet komutanlıklarında oluşacak rütbe karşılama oranları dengesizliği durumunda personel ihtiyacı için rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek. Cumhurbaşkanının teğmen ve albay rütbelerindeki bazı subaylar hakkında disiplinsizlik nedeniyle ayırma kararı verme yetkisi de bulunacak.
Belediye Kanununda Değişiklik
Belediye Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, bir yerleşim biriminde belediye kurulması için dosya, ilin valisi tarafından görüşüyle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilecek ve bu şartlar altında belediye kurulabilecek. Nüfusu 5 binin üzerindeki yerleşim yerlerinde belediye kurulabileceği öngörülüyor.
Meskun sahası bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50 bin ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına 5 bin metreden daha yakın olan belediye ve köylerin tüzel kişiliği, altyapı hizmetleri gerektiğinde kaldırılacak. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köye dönüştürülecek.
Belediyeler Yurt Açamayacak
Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında KHK’da değişikliğe gidiliyor. Buna göre, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu kapsamında belirtilen izin ve ruhsatlar, öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlar için geçerli olmayacak.
Öğrencilere özel barınma hizmeti sağlayan kurumların açılması için gerekli izin ve ruhsat ortaokul ve ortaöğrenim için Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğrenim için ise Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilecek. Bakanlıkların bu yetkileri valiliklere devredebilmesi mümkün olacaktır. Usul ve esaslar ise yönetmelikle belirlenecek.
YÖK’e Atama
Kanun teklifi ile Yükseköğretim Kanunu’nda da düzenlemelere gidilecek. Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanınca belirlenen şartlarla, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmetler vermiş profesörler, temayüz etmiş üst düzey devlet görevlileri arasından toplam 21 kişilik bir heyet oluşturacak. Seçilenlerin süre zarfında atanmadığı takdirde, Cumhurbaşkanı direkt atama yapabilecek.
Sendikalar ve konfederasyonların afete uğrayan bölgelere yardım yapma imkanı sağlanacak. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’ndaki değişiklikle, sendikalar bu amaçla nakit yardımı yapabilecek.
Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu toplantısı geçici olarak başladı. Don olayları ile ilgili incelemeler ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ile müesseseleri, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nce 2021-2022 hesapları ayrıca değerlendirilecektir.
TBMM’de salı ve çarşamba günleri siyasi parti grup toplantılarının yapılması öngörülmektedir.