

Antalya’da faaliyet gösteren SKUT, olası felaket senaryolarında kullanılmak üzere eğitilmiş köpekleri Zeyna, Tina ve Bulut ile su altı, doğa ve kentsel arama kurtarma çalışmalarını kesintisiz bir şekilde sürdürüyor. Dernek, yalnızca su altı değil, aynı zamanda kentsel ve doğa arama kurtarmada da eğitimli köpeklerle müdahale yeteneklerini artırmayı hedefliyor.
“Su Altı Köpeği ile Türkiye’de Çok Fazla Çalışma Olmadı”
SKUT Başkanı Mustafa Bilyaz, derneğin ilk olarak bir dalış grubu olarak kurulduğunu, ancak Kahramanmaraş merkezli depremin ardından kapsamlarını genişlettiklerini belirtti. Bilyaz, şu sözlere yer verdi:
“Derneğimiz beş yıl önce, dalış grubunun su altı arama kurtarmalarına destek vermek amacıyla kuruldu. Bunun yanı sıra, kentsel arama kurtarmayı da derneğimize ekledik. Ülkemizin Maraş depremini yaşamasıyla birlikte kentsel arama kurtarmanın önemini daha iyi kavradık. Bizler bu çalışmaları üç yıl önce zaten yapıyorduk. Maraş depremi sırasında yaklaşık 24 gün boyunca deprem bölgesinde aktif olarak görev aldık. Şu anda hem su hem de kara aramalarına yönelik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Doğada arama kurtarma ve köpekli arama kurtarmayı da derneğimiz bünyesine katarak devam ediyoruz. İsmimizden de anlaşılacağı üzere su altı arama kurtarma derneğiyiz. Su altı köpeği ile Türkiye’de çok fazla çalışma olmadığını gözlemledik ve bu bağlamda Zeyna’mızı suya uygun hale getirmek için eğitmeye başladık.”
“Suda Tepkisi Çok İyi, Hiç Agresif Bir Durumu Yok”
Zeyna’nın eğitmeni Sinan Toprak, 8 yaşındaki Golden Retriever cinsi köpeğin Türkiye’deki dernekler arasında kayıtlı ilk su altı arama kurtarma köpeği olduğunun altını çizdi. Toprak, bu konuda şöyle konuştu:
“Zeyna, oyuncu, sosyal ve suda çok yetenekli bir köpek. Suda arama kurtarma ve dalgıçlık yaptığım için Zeyna’yı suya alıştırdım. Daha önce Antalya’da yaz aylarında sup ve bot gibi tatbikatlarda bizimle yer aldı. Suda tepkisi çok iyi, hiç agresif bir durumu yok. Eğer boğulma durumu olursa, Zeyna’nın bu konuda yardımcı olabileceğini düşünüyoruz. Zeyna, SKUT’un kurulmasından bu yana 5 yıldır bizimle. Derneğimiz öncelikle AFAD tarafından akredite olmuş ve kentsel arama kurtarmada birinci yıldız seviyesine sahip bir dernektir. Köpekli arama kurtarma dernekleri Türkiye’de mevcut ve birçokları başarılı, ancak sayımız oldukça az. Genel olarak da arama kurtarma köpeği sayısı düşüktür. Eğer bu alanda Antalya’da ses getirebildiysek, büyü bir mutluluk bizim için.”
“Her Ortamda Çalışıyoruz”
Belçika Malinois cinsi Tina’nın eğitmeni Harun Ülkü, 10 ay önce sahiplendikleri köpeğin şu an enkaz altında canlı arama eğitimi aldığını belirtti. Ülkü, şu sözlere yer verdi:
“Tina 18 aylık, kendisini 10 ay önce sahiplendik. Topa duyarlı ve çalışmaya istekli bir köpek. Şu anda enkazda canlı arama eğitimleri alıyor. Umarız ki 15 Eylül’de akredite olacağız. Her ortamda çalışmaktayız. Komutları Almanca kullanıyorum, ancak köpek Almanca, Fransızca ya da İngilizce öğrenmez; sizin tonlamanızı öğrenmesi yeterli. Sadece eğitmeninden komut alması için özel olarak eğitiliyor.”
“Uluslararası ve Ulusal Sınav Tecrübesi Geçirdi”
3 yaşındaki Golden Retriever cinsi Bulut’un eğitmeni Salih Doğramacı ise köpeğin özellikle doğa aramalarında eğitimli olduğunu aktardı. Doğramacı, şöyle devam etti:
“Bulut, uluslararası ve ulusal sınav tecrübesi geçirmiştir; ancak o zamanlar daha yeni başladı. Kendisi, hava koklama köpeği olarak doğada kaybolmuş, baygın veya yaralı bireyleri kurtarma ve aynı zamanda enkaz altındaki canlıları tespit etmek üzere eğitilmiş bir arama köpeğidir.”