

Yaklaşık bir ay sonra gerçekleşecek 2025 – YKS öncesinde uzmanlar, sınav sürecinde fiziksel ve zihinsel hazırlığın önemini vurguluyor.
Uzman diyetisyen Sena Dilşad Akçakaya ile eğitim uzmanları Yılmaz Kılıçlı ve Cahit Besler, öğrencilerin başarıya ulaşmasında sağlıklı beslenmenin, stres yönetiminin ve en önemlisi aile desteğinin kritik rol oynadığını ifade ettiler.
Diyetisyen Sena Dilşad Akçakaya, sınav sürecinde öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının dikkat ve motivasyon üzerinde doğrudan etkisi olduğunu belirtti.
Ayrıca, dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Akçakaya, “Öğrencilerin yeterli bir şekilde beslenmesi oldukça önemli. Dikkat ve konsantrasyon üzerinde beslenmenin büyük etkisi var. Stres dönemlerinde daha fazla şekerli besinlere yönelme eğilimindeler ve dışarıdan yemek istemeleri uzun vadede hem sağlıklarını hem de dikkatlerini olumsuz etkiliyor,” şeklinde konuştu.
‘Dışarıdan Aşırı Yağlı, Baharatlı Besinler Tüketmemeliyiz’
Sınav sürecinde uyku düzeninin önemine değinen Akçakaya, beslenme alışkanlıklarının bu düzeni etkileyebileceğini vurguladı. Bu dönemde kafein alımının arttığını da gözlemlediklerini ifade etti.
Beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğine yönelik şu bilgileri paylaştı:
- “Sınav döneminde amacımız, yeterli ve dengeli beslenmek ile kan şekeri dengesini sağlamak. Çok fazla karbonhidrat tüketmeyeceğiz, kaliteli proteinlere yoğunlaşacağız.”
- “Kahvaltılarda özellikle yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarına yer vereceğiz. Sebzeler ve meyveler lif, vitamin ve mineral açısındna son derece önemlidir. Renkli ve çeşitli besinleri diyetimize dahil etmeye çalışacağız.”
- “Duygusal açlık da yaşayabilirler çünkü stres yüksek. Bu stresi yönetmek için beslenmeden başka aktiviteler eklememiz gerekiyor.”
- “Evet, ders çalışıyorlar ama sevdikleri küçük aktiviteleri hayatlarına eklediklerinde daha dengeli bir süreç yaşamış olacaklar.”
- “Alerji veya hastalık durumu yoksa uzun süreli açlıklardan kaçınmalıyız ve dışarıdan yüksek yağlı, baharatlı yiyecekler tüketmemeliyiz.”
‘Kaygı Arttıkça Öğrenme de Azalıyor’
Eğitim uzmanı Yılmaz Kılıçlı, sınav öncesinde deneme sınavı sonuçlarının iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti. Öğrencilerin eğitim uzmanları ile birlikte eksik konuları tamamlamaları gerektiğini ifade etti.
Kılıçlı, “Öğrenciler, çözemediği soruları tekrar gözden geçirmelidir. Bu süreçte en doğru yaklaşım, zorlandıkları soruların nedenlerini ve çözümlerini öğrenmektir,” dedi.
Velilerin, öğrencilerden daha heyecanlı olduğunu ifade eden Kılıçlı, velilerin çocuklarına destek olmalarının çok önemli olduğunu belirtti. Şunları ekledi:
- “Çocuklarının yanlarında olmaları gerekiyor. ‘Sana şu kadar emek harcadık, olmazsa durumumuz ortada’ tarzı ifadeler çocukların psikolojisini altüst ediyor.”
- “Kaygı arttıkça öğrenme azalıyor. Çocuklar sınav öncesinde ‘Ya yapamazsam?’ düşüncesi taşıyor. Veliler, çocuklarına ‘Sen bizim evladımızsın. İyi de yapsan kötü de yapsan biz sana güveniyoruz’ mesajını vermelidir.”
‘Sınavı Yönetmeleri İçin Yanlarında Olalım’
Eğitimci Cahit Besler, öğrencilerin mevcut bilgilerini korumaları ve konuları tekrar gözden geçirmeleri gerektiğini vurguladı. “Bu çocuklar çok emek verdiler. Onlar artık yeterli ve değerli,” diyen Besler, şöyle devam etti:
- “Kaygı her zaman olacaktır. Önemli olan bu kaygıyı yönetebilmek. Öğretmenler ve aileler olarak onların yanında olmalıyız.”
- “Kaygı olacaktır. Bunu azaltmak velilerin görevi.”
‘Uyku, Beslenme ve Dikkat Çok Önemli’
– Deneme sınavlarına girmeden önce uyku, beslenme ve dikkat çok önemlidir. Öğrenciler, teknolojiye belli bir süre maruz kalmamalı ve uyku düzenlerine dikkat etmelidirler.
– Her deneme sınavında aynı sonuçları almak mümkün değil. Bir denemede başarısız olan bir çocuk kötü öğrenci değildir; belki o gün olumlu bir performans sergileyememiştir. Önemli olan sınava odaklanmalarıdır.
– Deneme sonuçlarına takılı kalmamalı ve ‘Ben kötüyüm’ düşüncesi üretmemelidirler. Sakin kalmalı ve kaliteli yayınlar tercih ederek çözümler bulmalıdırlar.