

DİLAN KUTLU / NEFES
Kuraklık ve zirai don, tarım sektöründe büyük sorunlara yol açmaya devam ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 Yağış Raporu’na göre, son 7 ayda yağış miktarları, önceki yılın seviyelerine göre %26, normal verilere göre ise %25 azaldı.
Türkiye genelinde su yılı yağışları, son 11 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise yağış miktarları, 65 yılın en düşük seviyeleriyle karşı karşıya kaldı. İç Anadolu ve Ege bölgelerinde ise son 18 yılın en kurak dönemi yaşanmakta. Yılın başından bu yana devam eden yağış eksikliği, ürünlerin verimini tehdit etmeye devam ediyor. Diyarbakır’da buğdayda %40, Şanlıurfa’da %50, Gaziantep’te %15 ve arpada ise %40’a kadar verim kaybı yaşanıyor. Mardin’de ise kuru tarım alanlarının büyük bir bölümü kuruma riski altında. Konya’nın kıraç alanlarında ise arpada %30, buğdayda ise %20 verim kaybı bekleniyor.
İkinci Kez Ekildi
Şubatta meydana gelen zirai don sonrası, mart ve nisanda mevsim normallerinin altında kalan yağışlar ve sıcaklıkların normallerin üzerinde seyretmesi bitki gelişimini olumsuz etkiledi. Adana ve Hatay’da verim %40’a kadar düştü. Bu illerde kuraklık ve don olayları nedeniyle tarlalar yeniden sürülerek yeni ürün ekilmeye başlandı.

Borçlar Ertelensin, Faizler Silinsin
Niğde’nin Çamardı ilçesinde don felaketinden etkilenen üreticileri ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Don olayı can kaybına yol açmamış olsa da, çok şiddetli bir deprem gibi iz bıraktı. Gelecek yıl için de sorunlar baş gösterdi” diye konuştu. İlçedeki elma, kiraz ve ceviz bahçelerinin büyük ölçüde etkilendiğini belirten Gürer, “Bir an önce tespit yapılmalı. Hem ürün kaybı hem de bahçecilik yapanların geçim kaynakları sorun. Biz kanun teklifimizi verdik. Borçların en az 3 yıl ertelenmesi, don nedeniyle etkilenen çiftçilerimizin faizlerinin mutlaka silinmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ne Arpa Ne Mercimek Kalmış
Kuraklık, tarımsal üretimi durma noktasına getirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa’da yaptığı saha incelemelerinde buğday, arpa ve mercimek tarlalarında %100’e varan ürün kayıplarının yaşandığını aktardı. Bayraktar, “Ne arpa, ne buğday, ne de mercimek kalmış… Tarlalar yanmış gibi görünüyor. Verim tamamen yok olmuş durumda” sözleriyle bölgedeki ciddi durumu ifade etti.