reklam
reklam
DOLAR38,8949% 0.36
EURO43,4533% -0.25
STERLIN51,6683% -0.22
FRANG46,4694% 0.15
ALTIN4.001,01% -0,81
BITCOIN103.950,620.483
reklam

Faciayı Büyüten İhmaller Tek Tek Sıralandı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Faciayı Büyüten İhmaller Tek Tek Sıralandı
reklam

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasına ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde hazırlanan iddianame, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletildi.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 kişi hakkında toplam 1998’er yıl, 19 kişi hakkında ise 22 yıl 6’şar ay hapis cezası talebiyle dava açtı. Yangınla ilgili hazırlanan iddianamede, faciayı büyüten eksiklikler ve ihmaller detaylı bir şekilde sıralandı.

Yangın sonrası jandarma kriminal ekiplerinin raporunda, otelin dış cephesinde yangın merdiveninin bulunmadığı ve katlarda yer alan yangın alarm butonları ile siren sistemlerinin yangın sırasında eridiği bilgisi yer aldı. Ayrıca, binada gaz tahliyesini engelleyen kapalı yapıların, ölümleri artıran başlıca nedenler arasında olduğu vurgulandı.

Yangın Alarm Butonu ve Siren Sistemi Erişimi

Bilirkişi raporunda, yangının restoran katındaki LPG bağlantı hortumlarının erimesiyle hızlandığı, dekorasyonda kullanılan yoğun ahşap kaplamalar, petrokimyasal ürünler ve diğer yanıcı malzemelerin yangının hızla yayılmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

İddianame, yangın sonrası Bolu İl Jandarma Komutanlığı Kriminal Kısım Amirliği tarafından gerçekleştirilen olay yeri inceleme raporunu da içeriyor.

Rapora göre, otelin dış çevresinde yangın merdivenin olmadığı ve her katta yangın panolarının yer aldığı, bazı panoların içinde yangın tüplerinin bulunduğu, ancak yangın kaynaklı olumsuz etkiler nedeniyle alarm sistemlerinin eriyerek kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

Ölümlerin Artmasındaki Kritik Faktörler

Bilirkişi heyetinin raporunda, yangının hızlanmasındaki temel faktörlerden birinin restoran katında LPG’nin bulunması olduğu ifade edildi. Ayrıca, aşırı ahşap kullanımı ve kaplama amaçlı yanıcı malzemeler yangının yükünü artırdı.

Yangının hızlı yayılmasında ve ölümlerin artmasında en etkili faktörlerden biri, binada yapılan tadilatlar ve ek yapıların gaz tahliyesini engelleyen kapalı alanlar oluşturması olarak belirlendi.

Ayrıca, döşeme yüzeyinde, yatak katları dahil birçok alanda halı kaplamaların varlığı, yangın yükünü artırarak mekanın daha hızlı bir şekilde yanmasına neden oldu.

Mutfak Personeli Eğitim Almamış

Yangının izmaritin üzerinde başlayan yanma ile, yanan yağların zeminde ilerleyerek çöp bidonunu ateşlemesiyle hızlandığı belirtildi.

Raporda, mutfakta görevli 4 personelin acil durum ve yangın eğitimi almadıkları, buna rağmen otel personelinin bu konuda eğitimli olduğuna dair belgelerin tespit edilemediği ifade edildi.

Öte yandan, can ve mal güvenliği açısından kritik olan yangın uyarı sisteminin mutfak katında ulaşılması zor bir yerde konumlandırıldığı bilgisi de yer aldı.

İtfaiye Erişimi Sorunu

Binanın yerleşim yeri itibarıyla acil durumlarda itfaiyenin müdahale etme imkanının bulunmadığı ifade edildi. Yan ve arka kısımları itibarıyla itfaiye araçlarının erişemezliği not edildi.

Grand Kartal Otel’in zemin kat dahil toplamda kaçış mesafelerinin, yangından korunma yönetmeliğindeki sınırların oldukça üzerinde olduğu bildirildi.

Kaçış Kapıları Yetersiz

Taşınabilir söndürme cihazlarının düzensiz bir şekilde yerleştirildiği, yangından sonra otel bünyesinde görevli bir İSG uzmanının bulunmadığı bilgisi paylaşıldı. Kaçış için yetersiz sayıda imkan olduğu ve mevcut tahliye kapılarının yangın kapısı standartlarına uymadığı ifade edildi.

reklam

YORUM YAP