reklam
reklam
DOLAR38,8949% 0.36
EURO43,4533% -0.25
STERLIN51,6683% -0.22
FRANG46,4694% 0.15
ALTIN4.001,01% -0,81
BITCOIN103.120,86-0.423
reklam

Ambulans Şoförü Nalbant Oldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
Ambulans Şoförü Nalbant Oldu
reklam

Muğla’nın Ortaca ilçesinde ambulans şoförü olarak görev yapan 35 yaşındaki Muhammet Tutar, kendi çabasıyla öğrendiği nalbantlık mesleğini yaşatmak için kararlılıkla mücadele ediyor.

Ambulans Şoförü Nalbant Olma Mücadelesi

Dalyan Mahallesi’nde ikamet eden Tutar, dedesi ve babasının sevgisiyle büyüttüğü atlara olan merakını geliştirdi.

Muhammet Tutar ve Atları

Çocukluğunun geçtiği dönemde evlerindeki ahırda nesli devam eden atların bakımını üstlenen Tutar’ın, iki aygır, üç kısrak ve bir tay ile birlikte toplamda 6 atı bulunuyor.

Atlarının nalını başlangıçta bölgedeki nalbantlara yaptıran Tutar, bu mesleğin temsilcilerinin azalması ve ihtiyaçların karşılanamaması nedeniyle 8 yıl önce nalbantlık öğrenmeye karar verdi.

Nalbantlık Eğitimi Alırken

İlgisini geliştirdiği bu mesleği son temsilcilerden öğrenen Tutar, zamanla kendini geliştirdi ve ustalaşarak hem kendi atlarına nal çakmaya hem de çevresine yardımcı olmaya başladı. Şimdi ise unutulmaya yüz tutmuş nalbantlık mesleğinin devam etmesi için çaba sarf ediyor.

Muhammet Tutar Nal Çakarken

“İHTİYAÇ DUYANLARA DA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORUM”

Tutar, babasının ardından üçüncü kuşak olarak atlarla ilgilendiğini ifade etti.

Yavaş yavaş nalbantlıkta kendini geliştirdiğini belirten Tutar, “Hobi olarak kendi atlarımın nalını çakıyorum. İhtiyaç duyanlara da yardımcı olmaya çalışıyorum.” dedi.

Atların doğal ortamlarında koşarken tırnaklarının kırıldığını, törpüleme ihtiyacının doğduğunu aktaran Tutar, ahırlarda bakılan atların uzayan tırnaklarının 45-60 günde bir kesilip törpülenmesi gerektiğini vurguladı.

Atların Bakımında Önemli Noktalar

Nalın atların ayaklarını zarar verebilecek taş ve dikenlerden koruduğunu dile getiren Tutar, “Çevremde hobi olarak at bakan arkadaşlarım var. Onlara da atlar, at hastalıkları ve nal konusunda yardımcı oluyorum. Atçılıkla uğraştığım için çevremden çok olumlu dönüşler alıyorum. Atlar, maddi olarak uzak kalınsa da manevi olarak yakın olunması gereken hayvanlardır. İnsanların ruhunu besleyen ve dokunulduğunda farklı bir his uyandıran varlıklardır. Yakın çevrem gelip ata binebiliyor, dokunup sevebiliyor.” şeklinde konuştu.

Atlar ile Bütünleşen Muhammet Tutar

Tutar, at bakımının zor ve masraflı olduğunu, bu nedenle atçılığın ülke genelinde yaygın olmadığını kaydetti.

At Bakımı ve Zorlukları

“NAL, ATIN TEMEL İHTİYAÇLARI ARASINDA İLK SIRADA”

Atlara çaktığı nalların oldukça beğenildiğini belirten Tutar, “Nalbantlık, tükenmekte olan bir meslek. Mesleğin yaşaması için yeni nesillerin bu alana ilgi duyması gerekiyor. Bir at, nal olmadan yaşayamaz, çünkü atın temel ihtiyaçları arasında nal ilk sırada yer alıyor. Atlar, gemsiz ya da eyersiz yürüyebilir ama nalsız yürüyemez. Atçılığın gelişimi için devam etmesi gereken en önemli meslek nalbantlıktır. Ben de bu mesleğin sürdürülmesini istiyorum. Yeni nesiller umarım en azından bizim yükümüzü hafifletir.” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP