

NASA’nın Magellan misyonundan elde edilen veriler üzerinde gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Venüs’teki gizemli dairesel yapıların günümüzde devam eden jeolojik etkinliklerin izlerini taşıdığını ve Dünya’nın erken dönem jeolojisi hakkında önemli bilgiler sunabileceğini ortaya koydu.
Science Advances dergisinde yayımlanan bu çalışma, Venüs yüzeyinde halka şeklinde görülen ve çevresi çatlaklarla çevrili olan geniş yapılarının, yüzeyin altından yükselen sıcak materyaller tarafından şekillendirildiğini belirtiyor.
Araştırma, gezegenin yüzeyinde hala aktif olabilecek jeolojik süreçlerin izlerini taşıyan 75 yapıyı inceleyerek Venüs’ün iç yapısının beklenenden çok daha dinamik olabileceğini gösterdi.
Çalışmanın baş yazarı Maryland Üniversitesi’nden Gael Cascioli, “Bu tür yapılar günümüzde Dünya’da bulunmuyor. Ancak bu yapılar, gezegenimizin gençlik döneminde levha tektoniği başlamadan önce mevcut olmuş olabilirler” dedi.
Dünya’da artık var olmayan bu jeolojik şekillerin, Dünya’nın levha tektoniği öncesi dönemine benzer süreçlerle oluştuğu düşünülmektedir. Venüs’ün halen aktif bir iç yapıya sahip olması, bu gezegeni Dünya’nın milyarlarca yıl önceki tarihini anlamak için doğal bir laboratuvar haline getiriyor.