

Kışı Afrika’da geçiren kuş türleri için Türkiye‘nin önemli bir kapısı olan Hatay, sulak alanları sayesinde her yıl sayısız kuş türüne dinlenme noktası sunuyor. İlkbaharın gelişmesiyle sıcak ülkelere göç eden bazı kuşlar, Hatay’daki Subaşı, Mileyha Sulak Alanı ve Reyhanlı Barajı civarında beslenip güç toplayarak yeni göç yolculukları için hazırlık yapıyorlar.
Kentte 1 Mart itibarıyla başlayan bahar döneminde, leylek, pelikan, şahin, çamurcun, kaşıkgaga, yeşilbaş, kızkuşu ve akbaba gibi toplamda 233 kuş türü gözlemlenmiştir. Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Nuri Akın, Hatay’ın göçmen kuşlar için hayati bir geçiş noktası olduğunu vurguladı.
“YOĞUN ŞEKİLDE BURADAN GÖÇLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORLAR”
Akın, ocak ayında yapılan kış ortası su kuşu sayımında 68 türde 6 bin 196 kuşun tespit edildiğini ifade etti. Baharın gelişiyle birlikte Hatay‘da göç yoğunluğunun arttığını belirten Akın, sözlerine şöyle devam etti:
“Hatay semalarından on binlerce kuş geçiyor. Bunlar arasında sulak alanlarda dinlenen ve uygun şartlar bulduklarında burada yaşamaya devam eden türler var. Leylekler, pelikanlar ve akbabalar gibi yırtıcı kuş türlerimiz de burada yoğun bir şekilde göçlerini gerçekleştiriyorlar.”
Akın, Hatay’da kaçak avcılıkla mücadele kapsamında sürekli çalışmalar yapıldığını ifade ederek, “Sahada uyarı tabelaları ile kaçak avcılığa dikkat çekmeye çalıştıklarını” belirtti. Kural ihlali tespit edildiğinde gerekli yaptırımların uygulandığını vurguladı.
Şu an kent semalarında birçok kuş türünün görüldüğünü ve bu göç hareketlerinin haziran sonuna kadar süreceğini aktaran Akın, bu önemli dönemin korunması gerektiğini belirtti.