Avrupa Birliği’nin (AB) Genel Mahkemesi, AB Komisyonu’nun Kovid-19 aşılarıyla ilgili sözleşme belgelerini kamuoyuyla paylaşmaktan kaçınmasının “iyi yönetim ilkesini” ihlal ettiğine ve böylece yükümlülüklerini yerine getirmediğine karar verdi.
AB’nin “Genel Mahkeme” olarak adlandırılan ilk derece mahkemesinde, 2023 yılında New York Times gazetesinin AB Komisyonu’na yönelik, Kovid-19 aşı alımına dair belgelerin paylaşılmamasıyla ilgili açtığı dava değerlendirildi.
Mahkemenin kararında, “Komisyonun, belgelere erişim talebini değerlendirirken yükümlülüklerini yerine getirmediği ve bu nedenle ilgili Tüzük’ün 41. maddesinde tanımlanan ‘iyi yönetim ilkesini’ ihlal ettiği sonucuna varmak mümkündür” denildi.
Kararda ayrıca, Komisyon’un talep edilen belgeleri elinde bulundurmadığına dair açıklamasına atıfta bulunularak, bunun nedenine dair yeterli izahın yapılmadığına dikkat çekildi.
“Komisyonun, Kovid-19 aşılarının tedariki sürecinde yapılan kısa mesajların ‘önemli bilgiler içermediği’ düşüncesini mantıklı bir şekilde açıklayamadığı” ifade edilen kararda, bu bilgilerin saklanması gerektiği vurgulandı.
AB KOMİSYONU’NDAN SAVUNMA
Komisyon, verilen karara yönelik yaptığı yazılı açıklamada, Genel Mahkeme’nin belgelerle ilgili erişim politikasını sorgulamadığını, yalnızca neden talep edilen belgeleri elinde bulundurmadığıyla ilgili daha fazla bilgi talep ettiğini belirtti.
Açıklamada, Komisyon’un kararı titizlikle inceleyeceği ve daha kapsamlı bir izah sunacağı ifade edildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Şeffaflık, Komisyon ve Başkan Ursula von der Leyen için her zaman öncelikli bir konudur. Yükümlülüklerimizi yerine getirmek için mevcut güçlü yasal çerçeveye sıkı bir şekilde bağlı kalmaya devam edeceğiz. AB kurumları, sivil toplum ve çıkar gruplarıyla birlikte tüm paydaşlarla açıklık, hesap verebilirlik ve net iletişim sağlama taahhütümüz sürmektedir.”
2020 yılından itibaren Kovid-19 ile mücadele kapsamında yüksek miktarda aşı temin eden AB Komisyonu, en büyük anlaşmayı Amerikalı Pfizer şirketiyle yapmıştır.
Milyarlarca avroluk anlaşmaların toplam bedeli ise “ticari sır” gerekçesiyle resmi olarak açıklanmamıştır.
Aşı temin görüşmeleri sırasında AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ile Pfizer CEO’su Albert Bourla arasında gerçekleşen telefon mesajları, von der Leyen hakkında yolsuzluk iddialarının gündeme gelmesine sebep olmuştur.
AB Komisyonu, mesajların içeriğiyle ilgili yapılan açıklama taleplerini geri çevirmiştir. Bu süreçte von der Leyen hakkında “görevini kötüye kullanma” gibi çeşitli suçlamalarla davalar açılmıştır. Zamanla hukuki süreçte başka şikayetçiler de yer almıştır.
Bu şikayetlerden biri, Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller grubuna mensup milletvekilleri tarafından açılmış olup, AB’nin en yüksek mahkemesi olan Adalet Divanı, 17 Temmuz 2024’te, von der Leyen’in şeffaf davranmadığına hükmetmiştir.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54