

Küresel piyasalarda, ABD ile Çin’in ilave gümrük vergilerini geçici olarak indirme konusundaki uzlaşması, iyimserliği beraberinde getirirken, tarifelerin ekonomilere etkileri hakkında soru işaretleri olduğu değerlendiriliyor.
ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları kapsamında yürürlüğe koyduğu gümrük tarifeleri, piyasalarda etkili olmaya devam ediyor. ABD ile Çin’in karşılıklı tarifeleri 90 gün boyunca indirme konusunda anlaşma sağlaması, piyasaların üzerindeki stresi bir miktar azaltmış olsa da, tarifelerin düşük miktarda da olsa devam edecek olması ve gelecekte yeni gerginliklerin yaşanabileceği endişeleri sürmekte.
Bunun yanı sıra, tarifelerin dünya ticaretini olumsuz etkileme ve enflasyon baskılarını artırma olasılığına dair kaygılar devam ederken, ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması, gerginliğin bir nebze azalmasına katkı sağladı.
Analistler, son günlerde açıklanan enflasyon verilerinin tarifelerin etkilerini yansıttığını ve özellikle Mayıs ayı verilerinde gümrük vergilerinin fiyatlar üzerindeki etkilerinin net bir şekilde görülebileceğini ifade ediyor.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed), enflasyondaki yıllık düşüşe rağmen para politikası kararlarını doğrudan tarife politikalarındaki fiyat baskılarına göre belirlemesi bekleniyor. Bu nedenle, para piyasalarında Fed’in faiz indirimine yönelik beklentilerin Eylül ayına kaydığı görülüyor. Ayrıca, yıl genelinde toplam 2 kez faiz indirimine gidileceği öngörülüyor.
Trump’tan Açıklama
ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu turu sırasında Suudi Arabistan’da gerçekleştirdiği yatırım forumunda 600 milyar dolarlık yatırım taahhüdü aldığını duyurdu. Trump, Kongre’nin tarihin en büyük vergi indirimi düzenlemesini geçirmek üzere olduğunu vurgulayarak, “Bunu başarırsak, ülkemiz roket gibi olacak.” dedi.
Trump, ABD borsalarındaki yükselişe dikkat çekerek, piyasaların daha da yükselebileceğini ifade etti. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalarda ise enflasyonun düştüğü ve Fed’in de faiz oranlarını indirmesi gerektiği vurgulandı.
Fitch Ratings ise ABD ile Çin’in karşılıklı tarifeleri geçici olarak düşürmesinin önemli bir gerilimi azaltsa da, ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini bildirdi.
ABD Tahvil Tarafında Alış Eğilimi
Gelişmeler çerçevesinde, ABD tahvil piyasalarında son dört iş günündeki satış eğilimi bugün sona erdi. 10 yıllık tahvil faizi, dün 4 baz puan artarak yüzde 4,50 seviyesine ulaşmış, yeni gün itibarıyla yüzde 4,47’ye geriledi.
Altın ve Petrolde Gerileme
Altının ons fiyatı, ticaret gerilimlerinin azalacağı beklentileri ve yatırımcıların kar realizasyonu etkenleriyle yeni işlem gününde yüzde 0,8 değer kaybederek 3 bin 225 dolardan işlem görüyor.
Dolar endeksi dün yüzde 0,6 düşerken, yeni işlem gününde yüzde 0,1 azalarak 100,9 seviyesine geriledi. Brent petrolün varil fiyatı ise şu sıralar yüzde 0,5 azalışla 65,9 dolardan işlem görmekte.
ABD Borsaları Alıcılı Seyretti
Kurumsal tarafta çip üreticisi Nvidia, Suudi Arabistanlı Humain şirketine yapay zeka fabrikalarında kullanılmak üzere ilk aşamada 18 bin adet çip göndereceği haberini verirken, şirketin hisseleri yüzde 5,6 değer kazandı.
New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,72, Nasdaq endeksi yüzde 1,61 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,64 geriledi. S&P 500 endeksi 7 Nisan’da 4.835 puana düşerek yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra yeniden toparlanarak, kayıplarını geri kazandı.
Avrupa’da Enflasyon Verileri İzlenecek
Avrupa borsalarında, ABD ile Çin arasındaki anlaşmalar ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erebileceğine yönelik iyimserlikler dikkat çekerken, gözler bugün Almanya’da açıklanacak enflasyon verilerine çevrilmiş durumda.
Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, dünyanın bazı önemli para birimlerinin dolarla rekabet etmeye çalışacağını, ancak doların bir süre daha temel para birimi olmaya devam edeceğini belirtti.
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Bosna-Hersek’te yaşanan siyasi krizden endişeli olduklarını dile getirerek, ayrılıkçı söylemlerin bu ülkenin toprak bütünlüğüne zarar verdiğini ifade etti.
Avrupa Borsaları Pozitif
Bu gelişmelerle birlikte, dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,31, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,30, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,39 yükseldi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yatay seyrini sürdürdü.
Asya’da Jeopolitik Gerilimler İzlenecek
Asya tarafında, ABD ile Çin arasında yaşanan tarife gerginliğinin azalması, bölgedeki risk iştahını artırırken, karşılıklı gümrük vergilerinin nispeten yüksek kaldığı devam eden belirsizlikler endişelere yol açıyor. Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’nın Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentilerin altında kalırken, yıllıkta yüzde 2,4’lük artış öngörülere paralel gerçekleşti.
Hindistan ile Pakistan arasındaki ateşkes haberleri de dikkatle izleniyor. Hindistan hükümeti, ABD Başkanı Trump’ın Cammu Keşmir meselesinde birlikte çalışma isteğine tepki göstererek, konunun iki ülke arasında ele alınması gerektiğini belirtti.
Asya’da Japonya Hariç Pozitif Seyir
Bu bahtsız gelişmelerle birlikte, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 gerilerken, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 1,2, Çin’deki Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong’daki Hang Seng endeksi yüzde 1,7 artış gösterdi.
Yurt İçi Piyasalar
Dün satış ağırlıklı bir seyrin görüldüğü Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi yüzde 0,48 değer kaybederek 9.700,17 puandan kapandı. VİOP’da BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontratlar ise yüzde 0,2 azalışla 11.152,00 puandan işlem görmekte.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8, gelecek yıl ise yüzde 3,5 büyüyeceğini öngördü. Banka, bölgesel büyüme tahminini ise yüzde 0,2 düşürerek yüzde 3’e revize etti.
Küresel endeks sağlayıcılarından MSCI, dünya genelinde endeks değişikliklerini duyurdu ve MSCI Global Standard Türkiye Endeksi’ne 9 hisse eklerken, 4 hisseyi çıkardı.
Dolar/TL, dün yatay seyirle 38,7910’dan kapanırken, gün başlangıcında bankalararası piyasada önceki kapanışın hemen altında, 38,7900 seviyesinden işlem görmekte.
Analistler, yurt içinde veri gündeminin sakin geçeceğini, yurtdışında ise Almanya’da açıklanacak enflasyon verilerinin takip edileceğini aktardı. Ayrıca BIST 100 endeksinde 9.600 ve 9.500 puanın destek, 9.800 ve 9.900 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu vurguladı.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:
09.00 Almanya, Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi
14.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları