reklam
reklam
DOLAR38,8068% 0.04
EURO43,5006% 1
STERLIN51,7645% 1.02
FRANG46,2600% 0.81
ALTIN4.056,84% 0,53
BITCOIN104.603,171.841
reklam

Tarih Verildi: Türkiye’nin İlk Uçan Arabası Havalanıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tarih Verildi: Türkiye’nin İlk Uçan Arabası Havalanıyor
reklam

Türkiye’nin ilk uçan arabası AirCar, 2026 yılında gökyüzüne yükselebilecek. Bu iki kişilik uçan araba, ilk insanlı testini başarıyla tamamladı. AirCar ile Galata’dan Üsküdar’a 1 dakikada ulaşım sağlanabileceği belirtildi.

Gelecek Yıl İstanbul’da Uçacak

Türkiye’de geliştirilen iki kişilik elektrikli uçan araba, ilk insanlı testini başarıyla gerçekleştiren AirCar Teknoloji ve Havacılık A.Ş‘nin kurucusu Eray Altunbozar, araçta yüzde 85 yerli üretim oranına ulaştıklarını ve gelecek yıl sonuna kadar İstanbul semalarında uçurmayı hedeflediklerini açıkladı.

İnsanlı Testlere Başladık

Altunbozar, 2017 yılında yapay zeka teknolojileri, batarya ve kompozit malzemeler üzerinde çalışmalara başladıklarını ve son 5 yılda önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirtti.

Dikey kalkış ve iniş yapabilen elektrikli hava aracıyla ilgili çalışmalara başladıklarında dünya genelinde bu alanda yalnızca 6 firmanın faaliyet gösterdiğini hatırlatan Altunbozar,

Bugün geldiğimiz noktada yine ilk 5’teyiz diyebiliriz. Bulunduğumuz durumdan memnunuz. İnsanlı testlere başladık ve çalışmalarımız devam edecek. Sistemi daha güvenli hale getirmek için çalışmalarımız sürecek

“Uçan Araba İleri ve Dünyayı Değiştirecek Teknolojilerden Biri”

Biz elimizden geleni yapıyoruz. Planlarımız arasında iki yıl içerisinde aracımızı İstanbul semalarında uçurmak var” diyen Altunbozar, İstanbul’da yoğunluk olan bölgelerde AirCar kullanıcılarının 60 km’lik mesafeyi 30 dakika içinde alabileceğini vurguladı.

Altunbozar, projenin oldukça zorlu olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Kısa hatlarda, trafiğin yoğun olduğu birkaç kilometrelik kısa mesafelerde kullanıcı Aircar’a binebilir ve hızlıca istediği yere ulaşabilir. Bu teknoloji, İstanbul’un yaşanabilirliğini artıracak bir çözüm sunacak. Göründüğünden çok daha zor bir iş. Kullandığımız teknoloji dünya standartlarında olsa bile yeterli olmayabilir; bu nedenle geliştirmeye doğru yola çıktık. Uçan araba, en zorlu ve dünyayı değiştirecek teknolojilerden biri.”

350 Kilogram Ağırlığında

AirCar’ın 350 kilogram ağırlığında olduğunu ve 40 kilovatlık bir batarya kullandığını belirten Altunbozar, bu bataryanın otomobillerde genellikle 1500 kilogram gibi bir ağırlıkla kullanıldığını ifade etti.

Altunbozar, araçlarında daha hafif ve yüksek kapasiteli bataryalar kullanmaya özen gösterdiklerini, kendi geliştirdikleri yazılımlara ve donanımlara da yöneldiklerinin altını çizdi.

Altunbozar, AirCar’ın Ucuz Olması Gerektiğini Vurguladı

Altunbozar, AirCar’ın maliyetinin düşük olması gerektiğini ve bu nedenle iki kişilik bir helikopter için yarı fiyat hedefine odaklandıklarını belirtti.

Otonom sistemler şu anda pilotlu olmayı zorunlu kılmasına rağmen, biz otonom sistemler üzerinde çalışmalara en başından beri başladık. İki otomobil park edebiliyorsa, biz de orada iniş ve kalkış yapabiliyoruz. Bunun yanı sıra, olabildiğince iz düşümümüzü küçültmeye çalışıyoruz ve şehir yapısına organik bir şekilde entegre olmaya gayret ediyoruz.

Altunbozar, yakında ön satışlara başlanacağını da duyurdu.

Üç Ürün Grubu Üzerinde Çalışıyorlar

Altunbozar, üç farklı ürün grubu üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirterek,

“İki kişilik aracımızın piyasaya çıkması 2026 yılının sonunu bulacaktır. Tek kişilik ve kargo dron modelimiz de mevcut. Kargo dronumuzu arama kurtarma, lojistik ve yangın söndürme gibi alanlarda kullanacağız. Tek kişilik aracı ise eğitim ve eğlence alanlarında değerlendireceğiz. Önümüzdeki dönemde bu üç üründen özellikle kargo dron ve tek kişilik aracı bu yıl içinde, iki kişilik modeli de gelecek yılın sonunda kullanıcılarla buluşturmayı planlıyoruz.”

“Araç Bataryası İçin İşbirlikleri Yapıyoruz”

Tasarımı, koltukları, batarya paketlemesi, yazılımın büyük bir kısmı, pervaneler ve prototip motor donanımını kendi atölyelerinde gerçekleştirdiklerini belirten Altunbozar, “Böylece yüzde 85’lik bir yerli üretim oranına ulaştık. İlerleyen dönemde motor ve motor sürücüsünü de yerli olarak yapmayı hedefliyoruz. Araç bataryası için işbirlikleri yapmak amacıyla görüşmeler gerçekleştirmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Galata’dan Üsküdar Sadece 1 Dakika Sürecek

Galata Kulesi’nden Üsküdar’a araba ile gitmek isteyenlerin 1 saat süreceğini belirten Altunbozar, AirCar ile bu sürenin yalnızca 1 dakikaya düşeceğini aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hava alanında, şehrin diğer ucuna ulaşımda, hava ambulansı ve itfaiye gibi hizmetlerde de kullanılabilecek. Galata Kulesi’nden Üsküdar’a araba ile gidebilmeye çalışsanız 1 saat sürer ama AirCar ile sadece 1 dakikada ulaşabileceksiniz. Şehir içindeki ulaşım havadan olacak. Bunu gerçekleştirmeliyiz; aksi takdirde ileride bu teknolojinin ithalatçısı olacağız. Günü kaybetmeden projelerimizi hızlandırmak ve ülkemize bu teknolojiyi kazandırmak için iddialıyız. Fiziksel olarak bir aracı havalandırdığınızda işin yüzde 90’ı tamamlanmış oluyor.”

reklam

YORUM YAP