Terör örgütü PKK’nın kendini feshetme ve silah bırakma kararının ardından, Türkiye’deki gelişmeler dikkatle takip ediliyor.
İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, “Türkiye’de 40 yıldır süren Kürt isyanı sona mı eriyor?” başlığını atarak, “Terör örgütü PKK’nın feshetme planı, 40 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği şiddeti durdurabilir ve Erdoğan’ı güçlendirebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Yayınlanan haberde, “Bu durumun getirileri çok büyük olacaktır. Yoğun Kürt nüfusuna sahip Suriye ve Irak’taki gerilimler azalabilir, Türkiye’de siyasi istikrar sağlanabilir ve ülkenin 15 milyonluk Kürt nüfusu ile tarihsel ayrılıklar ortadan kalkabilir” ifadelerine yer verildi.

Mart ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının barış sürecine olan güvensizlikleri artırdığına vurgu yapılırken, “Uzun süredir devam eden baskıların ardından gelen bu diyalog, hükümetin verdiği büyük sözleri tutacağına dair endişeleri artırıyor. 2016’dan itibaren 170 Kürt belediye başkanı görevlerinden alındı” hatırlatmasında bulunuldu.
İmamoğlu’nun durumu üzerine dikkatle durulması gerektiği belirtilirken, “Yıldız siyasetçi, İstanbul’u kazanmak için Kürt seçmenine güvenmişti. Mart ayında Diyarbakır’da yaptığı konuşmada, ‘Kürtler kendilerini bu ülkenin eşit paydaşları olarak hissedecekler’ demişti” ifadesi kullanıldı.
Demokrat Parti’nin beklediği reformlar arasında Kürt kimliğini ve dilini tanıma, ayrıca binlerce siyasi mahkumun serbest bırakılması yer almakta. Financial Times, 2016’dan beri tutuklu olan Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması beklentisini de gündeme getirdi.
“Mirasını Sağlamlaştırmaya Yardımcı Olacak”
Erdoğan için de yüksek beklentilerin söz konusu olduğuna dikkat çekilirken, “Barış sağlamak, 22 yıllık iktidarının ardından tek adamlık suçlamalarıyla zedelenen mirasını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Daha da önemlisi, Kürtleri kazanmak, kendi siyasi ajandasına hizmet edebilir. Analistlere göre, Dem milletvekillerini muhalefetten ayırarak erken seçimlere veya dönem sınırlamasını kaldıracak anayasa değişikliklerine destek vermeleri için teşvik edebilir, bu da Dem’in yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasını sağlayabilir” açıklaması yapıldı.
PKK’nın silah bırakmasının jeopolitik yansımaları olabileceği de ifade edilerek, “ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK ile düşmanlığın son bulması, Suriye’yi istikrara kavuşturabilir” denildi.
PKK içerisindeki bazı grupların silah bırakma kararına uymayabileceğine işaret eden Financial Times, “Kolombiya’daki 2016 barış sürecinde benzer bir durum yaşanmıştı” hatırlatmasını yaptı. Ancak Financial Times’a görüş bildiren uzmanlar, Türkiye’nin bu tür bir durumla karşılaştığında müdahale edebileceğine de dikkat çekti.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54