Rüzgarı sahiplenmeniz mümkün değil belki ama yeni bir tartışma, onu “çalmanızın” olası olduğunu ortaya koyuyor…
Rüzgar çiftlikleri, havadaki kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor. Rüzgar türbinlerinin havadan enerji çekmeleri, bu dönüşüm neticesinde rüzgar hızının azalmasına neden oluyor.
Sonuç olarak, türbinin arkasındaki rüzgarın hızı azalıyor ve bu da “uyanma efekti” adı verilen bir durumu doğuruyor. Bu etki, özellikle kıyıdaki rüzgar çiftliklerinde 100 kilometreye kadar uzanabiliyor. Bu nedenle, birbirine yakın yerleştirilen türbinlerin verimi düşüş gösteriyor.
TÜRBİNLERİN BİRBİRİNE YAKIN OLMASI SORUN
İngiliz medya kuruluşu BBC’nin verdiği bilgiye göre, bu etkinin etkisi daha da artabilir. İngiltere’deki araştırmacılar, bu on yılın sonuna kadar inşa edilmesi planlanan binlerce rüzgar türbininin bu durumdan nasıl etkileneceğine dair haritalar oluşturdu.
Projeye liderlik eden Manchester Üniversitesi’nden inşaat mühendisliği araştırmacısı Pablo Ouro, “Bu uyanma etkisini uzun zamandır gözlemliyoruz. Ancak İngiltere’nin 2030 yılına kadar sıfır karbon salımına ulaşabilmesi için mevcut kapasitesinin üç katına ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
Bu nedenle bazı türbinlerin çok daha yakın mesafelerde çalışmak zorunda kalacağı öngörülüyor. Uzmanlar, bu etkinin rüzgarı sona erdirmeyeceğini, fakat uyanma etkisi sebebiyle türbinlerin arkasındaki rüzgarların yavaşlayacağı için diğer türbinlerin veriminin düşeceğini belirtiyor.
FİRMALAR BİRBİRİNE DAVA AÇMAYA BAŞLADI BİLE
Bu durum nedeniyle firmalar, daha önce inşa edilmiş bir çiftliğin arkasına yeni türbin sahası kurmaktan kaçınabilir. Kıyı rüzgarı konusunda uzmanlaşmış Norveçli avukat Eirik Finseras, rüzgar çiftliği yatırımcılarının yatırdıkları çiftliklerin 25-30 yıl boyunca enerji üretmesini garanti altına almak istediğini ifade ediyor.
Fakat uyanma etkisinin neden olacağı en küçük bir üretim kaybı, yatırımın karlılığını etkileyebilir. BBC’ye göre, Kuzey Denizi ve İrlanda Denizi’nde bazı firmalar, birbirlerine “rüzgar hırsızlığı” nedeniyle dava açmaya başladı bile.
İngiltere’de gündemde olan bir yasa tasarısı, bu tür zararlar için firmaların birbirlerine tazminat ödeme zorunluluğunu kaldırmayı hedefliyor.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54