

Kosmos 482’nin seyir halindeki radarı, 10 Mayıs sabahında izini kaybettiğini ve yörüngeden çıkarak yere doğru son inişini gerçekleştirdiğini bildirdi.
Bununla birlikte, hiç kimsenin uzay aracını görememesi ve enkazını bulamaması, bu uzay çöpünün kimsenin üzerine düşmediği veya herhangi bir hasara yol açmadığı ihtimalini gündeme getiriyor; aksi takdirde birileri bununla ilgili bilgi verir.
Uzay aracının, Orta Andaman Adası’nın yaklaşık 560 km batısında denize düştüğü ve şu an için suya gömüldüğü bildirilmektedir; bu durum, küçük uzay gemisinin sonunu işaret ediyor.
Uzay aracının inebileceği yerler çeşitliydi, ancak uzmanlar bunun Hint Okyanusu olduğunu belirtiyor.
Uzay aracının inebileceği yerlerin çeşitli olduğu, fakat uzmanların bunun Hint Okyanusu olduğunu dile getirdiği vurgulanıyor.
Kosmos 482’nin Dünya etrafındaki dönüş hızı ile iniş zamanını belirlemenin zorluğu göz önüne alındığında, potansiyel iniş bölgesinin oldukça büyük olduğu anlaşılmaktadır.
Uzay aracının düştüğü nokta, İngiltere’nin güneyi ile Falkland Adaları arasında herhangi bir yer olabilirdi; ancak tahminlerin çoğu, suya çarpacağı yönündeydi.
Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 70’i su ile kaplı olduğundan, başarısız olan sondanın en olası varış noktasının deniz olması bekleniyor.
Eğer biri bu uzay aracını bulmayı başarırsa, teknik olarak Rusya’ya ait olduğundan, hatıra olarak saklanmasına izin verilmeyecektir.
Uzay gemisinin bir parçasının birinin üzerine düşme riski bulunmasına rağmen uzmanlar, bu olasılığın ‘10.000’de bir’ olduğunu, dolayısıyla çok düşük bir ihtimal olduğunu ifade ediyor.
Sonda, Sovyetler Birliği’nin Venüs’e indirme girişiminin bir parçası olarak 1972’de fırlatılmıştı. Bu süreçte, zorlu koşullar onu etkisiz hale getirmeden önce bir süre boyunca komşu gezegenimizden veri aktarımında bulundu.
Diğer Sovyet sondaları Venüs’e ulaştı, ancak Kosmos 482 Dünya yörüngesinden çıkmayı başaramadı ve son 53 yıldır Dünya’nın etrafında döngü yapıyordu.