

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de 22 yıldır yapılmayan genel tarım sayımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gürer, nihayetinde resmi adımların atıldığını vurgulayarak, 1955 yılında yürürlüğe giren ve her 10 yılda bir yapılması planlanan tarım sayımının, AKP döneminde bu kadar uzun bir süre aksadığını ifade etti.
2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında imzalanan protokolün ardından, 10 Mayıs 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Genelgesi ile sürecin resmiyete kavuştuğunu belirten TBMM Tarım Komisyonu üyesi Gürer, şunları aktardı:
“Tarımda planlı üretim için güvenilir verilere ihtiyaç var. Boş ahırlarda hayvan, ekilmeyen arazide ürün gösteriliyorsa, bu istatistikler güven vermez. Bu nedenle sayım mutlaka yerinde yapılmalıdır. 22 yıldır yapılmayan sayım, tarım politikalarının da isabetli olamamasına neden olmuştur.”
SAYIM 2 AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne göre genel tarım sayımı şu şekilde ilerleyecek:
Birinci Aşama: Kayıt dışı tarım arazilerinin tespiti, ön tarama faaliyetleri, eğitim ve bilgilendirme süreci.
İkinci Aşama (2025): Saha çalışmalarıyla tarım işletmeleri, iş gücü, hayvan varlığı ve alet-makine envanteri gibi veriler doğrudan sahadan toplanacak.
Bu süreç sonunda 2026 yılına kadar sayım tamamlanmış olacak. TÜİK’in yayımlayacağı “Genel Tarım Sayımı Uygulama Rehberi” doğrultusunda tüm kamu kurumları sürece destek verecek.
Gürer ayrıca, son 22 yılda sıkça değişen Tarım Bakanları ve politikalarının sektörde belirsizlik yarattığını vurguladı:
“Tarımda öngörülebilirlik kalmadı. Bu sayım, doğru politikaların temel taşı olabilir. Ancak bu süreç sadece protokolde kalmamalı, uygulama sahaya inmelidir.”