

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öncülük ettiği dijital kira sözleşmesi uygulamasında ikinci aşama hayata geçiriliyor. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri hazırlayabiliyordu. Yeni düzenleme ile emlakçılar da bu süreçte yer alabilecek.
Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” alanından sözleşme hazırlanıyor, daha sonra kiracı bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi bitiriyordu. Sözleşmelere zaman damgalı ve barkodlu belgeler ekleniyor ve bu belgelerin doğrulaması yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.
Ancak süreçte emlakçıların yer almadığı için uygulama bazı eksiklikler barındırıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenlemeyle emlak danışmanlarının sürece resmen dahil olabileceğini açıkladı. Akçam, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecek. Böylelikle emlak danışmanı, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belgeyi oluşturma imkanına sahip olacak. Bu adım, emlakçıların mesleğini dijital ortamda resmi olarak icra etmesine olanak tanıyor” ifadelerini kullandı.
“Kira Sözleşmeleri İçin Zorunlu Olmalı”
Akçam, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerektiğini vurgulayarak, bu sistemin kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından güvenilir bir şekilde tespit edilmesini sağladığını belirtti.
Ayrıca, Borçlar Kanunu kapsamında kefilin ıslak imzası zorunluluğuna dair dijital çözümler üzerinde çalışmaların sürdüğü ifade edildi. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine dair pek çok uyuşmazlığın önüne geçilmesi, kayıt dışılığın azalması ve dolandırıcılık olaylarının engellenmesi bekleniyor.