

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Anayasa Profesörü Mithat Sancar ve eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ‘tarafsız ve bağımsız yargı’nın sorgulandığı ortamda ‘yargıya güven’ konusunu masaya yatırdı.
Sadullah Ergin, “Yargıya olan güveni en kısa sürede tesis edemezsek, ülkemiz telafisi mümkün olmayacak toplumsal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalacaktır” dedi.
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na seçilecek üyelerin belirlendiği Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, “Yargıya güven, hangi endekse bakarsanız bakın, belki de tarihimizin en alt noktalarındadır” ifadelerini kullandı.
Sadullah Ergin ise, 8 Mayıs Genel Kurul oturumundaki konuşmasında, benzer görüşlerle yargıya olan güvenin tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. Ergin’in konuşması, eski Adalet Bakanı ve Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın yönettiği oturumda önemli bir an yaşattı.
Hülya Özmen- Muhalif Özel
Mithat Sancar, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, 5 üyenin belirlendiği süreçte, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. Sancar, yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini ifade etti.
Sadullah Ergin, “Yargıya olan güveni en kısa sürede tesis edemezsek, ülkemiz telafisi mümkün olmayacak toplumsal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalacaktır” dedi.
Sancar, yargının tarafsızlığı konusunda şunları söyledi: “Yargı erki, bağımsız kılınamazsa, yargıya güven ve hukuk devleti ilkeleri gerçekleşmez.” Bu önemli ifadelerin ardından, Ergin, mevcut yargı sisteminin tarihsel sorunlarına da değindi. Ergin, “Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye’de yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu söylemek mümkün değil” dedi.
Ergin, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmadığına dikkat çekti ve yargının siyasi saiklerle hareket ettiği algısını pekiştirdiğini vurguladı.
Özellikle Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Can Atalay gibi isimlerin yargı süreçlerine dair eleştirilerde bulunan Ergin, Türkiye’nin adalet sistemindeki sorunların tarihsel bir karakter taşıdığını sözlerine ekledi.
Toplumda yargıya olan güvenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirten Ergin, önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığına bir araştırma önergesi sunacaklarını ifade etti.