

Yeni bir araştırmanın bulgularına göre, özellikle meme, kolorektal ve rahim kanseri vakalarında beklenenden daha fazla bir artış yaşandı. Kadınlarda erken yaşta teşhis edilen kanserlerin yüzde 63’ünü oluşturduğu kaydedilirken, en yaygın görülen türler arasında melanom, meme ve tiroid kanseri yer aldı. Erkeklerde ise melanom, kolorektal ve testis kanserleri dikkat çekti.
Araştırmacılar, erken yaşta teşhis edilen kanser türlerinin büyük bir kısmının kadınlarda görüldüğünü vurgulayarak, artış gösteren kanserlerin başında meme ve rahim kanserinin olduğunu aktardı.
Artış gösteren 14 kanser türü arasında yer alan testis, rahim, kolorektal ve kemik-eklem kanserleri için ölüm oranlarının yükseldiğini bildiren araştırmacılar, genç yetişkinlerde teşhis edilen kanser vakalarında bu oranların artmadığını belirtti.
Suyu asla birden fazla kez kaynatmayın: Düşündüğünüzden daha tehlikeli!
Şinasi Yurtsever’in eşi herkesi davet etti: Ölümünden günler sonra paylaştı
8 milyon sipariş gelince Bakanlığa şikayet ettiler: Sağlıksız mı bir bakılsın
Araştırmacılar elde edilen bulguların, erken yaşta teşhis edilen kanserlerin önlenmesi ve taranması açısından önemli sonuçlar sağlayabileceğini ifade etti.
Ulusal Kanser Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan çalışmanın başyazarı Meredith Shiels, “Genç yaş gruplarında hangi kanser türlerinin arttığını ve bu artışların daha ileri yaş gruplarında da görülüp görülmediğini anlamak, gelecekte bu artışların nedenlerini araştıracak çalışmalara yön verecektir.” şeklinde açıklamada bulundu.
Vaka sayılarında artış gösteren bazı kanser türlerinin aşırı vücut ağırlığı ile ilişkili olduğuna dikkat çeken Shiels, “Bu nedenle önde gelen hipotezlerden biri obezite oranlarının artmasıdır.” dedi.
Araştırmanın sonuçları, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin “Cancer Discovery” adlı dergisinde yayımlandı.