

Eski CHP Edirne Milletvekili ve Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Gaytancıoğlu, çiftçilerin çeltik üretimi için kullandıkları tavaların lazerli tesviye aletiyle düzlemenin yüksek bir maliyet gerektirdiğini belirtti.
Gaytancıoğlu, lazerli tesviye aletinin ciddi miktarda mazot tükettiğini ve verilen destekle çiftçilerin mazot alamadığını vurguladı:
“Burası bir çeltik tarlası, burası bir çeltik tavası, çeltik su içerisinde yetişiyor ve sofralarımıza pirinç olarak geliyor. Üretim maliyetleri en yüksek olan kalemlerden bir tanesi. Çiftçinin çeltiği ekimden hasadına kadar birçok masrafı bulunuyor.”
“Dekar başına 20-25-30 bin lira kadar masraf yapılabiliyor. Bu sürecin en önemli girdilerinden biri de lazerli tesviye aletidir. Çalıştığında saatte 10-15 litre mazot yakma potansiyeline sahip. Bu da oldukça önemli bir maliyet.”
‘En Azından Akaryakıt Alsın’
Lazerli tesviye, suyu milimetrik olarak tarlaya yayma avantajı sağlıyor. Ülkemiz için kritik bir öneme sahip çünkü kuraklık sorunu var. Su maliyeti oldukça yüksek ve lazerli tesviye sayesinde çiftçiler suyu en az şekilde kullanabiliyor. Su, her yere eşit bir biçimde dağıtılıyor ki bu da son derece mühim.
“Bu kadar masraf yapan çiftçiye destek veriyor muyuz? Verdiğimiz destek 10 kuruştu, şimdi 30 kuruşa çıktı. Şu anda 50 kuruş bile verilmiyor. Çiftçiye 30 kuruş desteği çok görüyoruz, bunu kilogramda 1,5-2 liraya çıkarın. En azından çiftçi akaryakıt alabilsin, traktörünü ve lazerli tesviye aletini çalıştırabilsin.”