reklam
reklam
DOLAR38,6276% -0.06
EURO43,8047% 0.18
STERLIN51,6910% 0.47
FRANG46,8066% -0.29
ALTIN4.165,34% -0,41
BITCOIN99.451,002.314
reklam

Adalet Bakanı’ndan internet sörfü: Avrupa’da hukuk şeffaflığı yok

Yayınlanma Tarihi : Google News
Adalet Bakanı’ndan internet sörfü: Avrupa’da hukuk şeffaflığı yok
reklam

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, idari yargı değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yargı sistemine yönelik eleştirileri reddederek, yargı alanında son dönemde yapılan reformlar ve şeffaflık adımlarını anlattı.

Yargı hizmetlerinin etkinliğini artırmak amacıyla denetim mekanizmalarının güçlendirildiğini ifade eden Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir ve milletimizin bizden en büyük beklentisi de makul sürede yargılanma hakkının korunmasıdır” şeklinde konuştu.

AVRUPALI MESLEKTAŞLARININ SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN GEZİYORMUŞ

Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye’nin adalet sistemindeki şeffaflık açısından örnek bir pozisyonda olduğunu belirten Tunç, şunları kaydetti:

Dünyanın farklı noktalarındaki Adalet Bakanlığı sayfalarını ziyaret ediyorum internette. Bakanların sosyal medya hesaplarına bakıyor, ne yaptıklarını araştırıyorum, özellikle Avrupa ülkeleri üzerinden. Ancak şeffaflık noktasında Türkiye’nin seviyesine ulaşabilen bir örnek göremiyorum. Bizde, tıkladığınızda o gün açılan dava sayısı, çıkan karar sayısı gibi veriler grafiklerle şeffaf bir şekilde sunuluyor.

Adli Sicil Genel Müdürlüğü sayfasında ayrıntılı istatistiklerin kamuoyuyla açık biçimde paylaşıldığını hatırlatan Tunç, “Bunu şeffaf bir şekilde paylaşan başka bir ülke örneği göremiyorum” dedi.

Türkiye’nin hukuk devleti ilkesiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Bakan Tunç, şöyle konuştu:

  • “Hukuk devleti ilkesi üzerinde eleştiride bulunanların şunu dikkate almasını öneriyorum: Şeffaflık, hesap verebilirlik, adil yargı ve hukuk güvenliği nerede?”

“BİRKAÇ KARARDAN YOLA ÇIKIYORLAR”

Türkiye’deki yargı sistemine yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu vurgulayan Tunç, “Birkaç karardan ve soruşturmadan yola çıkarak 13 milyondan fazla karar vermiş bir yargı sistemini hedef alan bazı kesimler var. Bu durum, 25.000 hakim ve savcımızın emeklerine saygısızlıktır” açıklamasında bulundu.

Amerika merkezli bazı dernekler tarafından hazırlanan hukuk güvenliği listelerine de karşı çıkan Tunç, “Masa başında oluşturulan belgeler ve istatistiklerle, ülkemizi karalamaya yönelik çabalara asla izin vermeyeceğiz. Amerika Birleşik Devletleri eski Barolar Birliği Başkanı’nın kurduğu bir derneğin düzenlediği listeleme ve o derneğe bağış yapanların öne çıkarıldığı bir hukuk güvenliği endeksinin bizim açımızdan geçerliliği yoktur.” dedi.

  • “Objektif kriterlere dayanmayan ve serbest seçimlerin yapılmadığı, demokrasi olmayan ülkelerin Türkiye’nin üstünde gösterilmesi ise inandırıcılık taşımamaktadır. Bu durum, yargımız ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne büyük bir saygısızlıktır.”

Eleştirileri yineleyen bazı siyasetçi ve akademisyenleri de eleştiren Tunç, “Bu ülkede 13 milyon 900.000 karar verilmişken, birkaç soruşturmayı öne alarak Türkiye’de yargı bağımsızlığı yok diyebilmek oldukça sorunlu.” şeklinde sözlerini tamamladı.

reklam

YORUM YAP