

Bolu Kartalkaya Mevkiinde bir otelde meydana gelen yangın faciasının tüm boyutlarıyla araştırılması ve ilgili kurumların sorumluluklarının tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AKP Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı. Komisyonun on dördüncü toplantısında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan sunum yaptı. Özcan’a Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın da eşlik etti.
“HİÇ KİMSEYE ‘SUÇLU VEYA SUÇSUZ’ DİYEBİLME NOKTASINDA, HÜKÜM VERME NOKTASINDA DEĞİLİZ”
Toplantının açılışında konuşan Komisyon Başkanı Altınok, şu ifadeleri kullandı:
– “Acı hepimizin acısı, sıkıntı hepimizin sıkıntısı, 86 milyonun sıkıntısı. O 78 insanımızın acısını yüreğimizde hissederek, bir daha evlatlarımız ölmesin, insanların canı yanmasın diye, ailelerin yüreğine ateş düşmesin diye umuyorum ki bu toplantıları bitirdikten sonraki raporlama sürecinde birlikte güzel bir rapor hazırlayacağız.”
– “Biz hiç kimseye ‘suçlu veya suçsuz’ diyerek hüküm verme noktasında değiliz. Biz sadece yangının başlangıcından sonrasına kadar geçen süreci değerlendiriyoruz.”
“GELMİYORSA, POLİS ZORUYLA MI GETİRECEĞİZ?”
Özcan’ın sunumu öncesinde CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, komisyonda Kültür ve Turizm Bakanı’nın dinlenmemesine eleştiride bulundu. Buna karşılık Komisyon Başkanı Altınok, “Çağırırız gelirse gelir, gelmezse gelmez. Gelmiyorsa polis zoruyla mı getireceğiz?” diye yanıt verdi.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan sunumuna, “Çok acı bir olay yaşadık. En zor anları yaşayanlardan biri benim. 78 cenazemizin çoğunu görevim gereği görmek zorunda kaldım. Acılara şahit oldum” sözleriyle başladı. Özcan, yangın çıkan otelin mülki sınırlarının dışında kaldığını belirtti.
“NAMUS, ŞEREF SÖZÜ VERİYORUM”
Özcan, “Otelin yapım aşamasından işyeri açma ruhsatına kadar tüm izinleri veren il özel idaresi” diye ifade etti ve şunları ekledi:
– “Burası kesinlikle bizim yetki alanımızda değil. Talep gelmesi halinde yangına uygunluk raporu verebiliriz. Burada sorumluluk Bolu Valiliği ve İl Özel İdaresi’ne ait. Kanunda açıkça yazılıdır ki, turizm sektörünün sorumluluğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndadır.”
– “Namus şeref sözü veriyorum. Her şeyi söyleyeceğim. Bu tür davalarda asli ve tali kusur ibaresi kullanılmakta. Ancak etkili olan kurumlarla ilgili birinci derece etkili oldukları belirtilmiş. Otelin işletmesi birinci derecede asli kusurlu. Ama şu an sadece iki kurumla ilgili bir süreç devam etmekte.”
“İNCELEME GRAND KARTAL OTEL YETKİLİLERİ TARAFINDAN YAPILDI”
Bolu Belediyesi, yalnızca yapı sahibinden talep gelirse yangın yeterlilik incelemesi yapabiliyor. Özcan, “İnceleme Grand Kartal Otel yetkililerinin başvurusu üzerine yapılmıştır. İtfaiye raporu düzenlemesine ilişkin işlem, isteğe bağlı bir idari işlem olup, istek olmadan otomatik olarak böyle bir işlem yapılamaz” dedi.
“BOLU İTFAİYE TEŞKİLATI’NIN BAŞVURUSU GERİ ALINDI”
Özcan, Bolu İtfaiye Müdürlüğü tarafından yapılan yangın yeterliliği incelemesinin ardından otelin başvurusunun geri alındığını hatırlattı. “Bu durumda belediyenin işlem yapma yetkisi bulunmamaktadır” diye ekledi.
“YANGIN UYGUNLUK BELGESİ ALMA SÜRESİNİN UZATILDIĞI…”
70 metrekarelik alanın otele dahil bir işletme olarak görülmediğini ifade eden Özcan, “Otelin ruhsatını veren biz olmadığımız için ruhsatında sorun olup olmadığını bilemem” şeklinde konuştu.
“BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HERHANGİ BİR KUSURUNUN OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”
Özcan, yangın uygunluk belgesine dair, “Otel, incelemenin ardından süresi dolduğu için işlem ortadan kalkmıştır” dedi.
“İTFAİYE RAPORLARININ GEÇERLİLİĞİNİN AÇIK OLDUĞU BİR MEVZUAT YER ALMALI”
Özcan, “Bir kurum da ‘sorumlu benim’ desin cesurca” diyerek, “Eğer bu olay Bolu Belediyesi’nin mücavir alanında olsaydı, hiçbir tereddütsüz istifa ederdim” diye sözlerine devam etti.
“TÜRKİYE’NİN EN GÜVENLİ OTELLERİ ARTIK BOLU’DA”
Özcan, “Yangın uygunluk belgelerimizi her yıl gözden geçirerek, yangına karşı en güvenli otellerin Bolu’da olduğunu gururla duyurmak istiyoruz” dedi.
Komisyonun bir sonraki toplantısının 14 Mayıs’ta Bolu Valiliği yetkililerinin sunumu ile yapılması bekleniyor.