

Bank of America’nın ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimine dair öngörülerini güncelledi.
Haziran ayında yapılması beklenen ilk faiz indiriminin, enflasyondaki olumsuz sürprizler nedeniyle Temmuz ayına ertelenebileceği belirtilirken, bu ertelemenin Türkiye ekonomisinin resesyona girebileceği uyarısını da beraberinde getirebileceği ifade edildi.
KARARIN ZAMANLAMASI EKONOMİYİ BELİRLEYECEK
Bank of America ekonomistleri Zümrüt İmamoğlu, David Hauner ve Claudio Irigoyen tarafından hazırlanan raporda, faiz indiriminin zamanlamasının Türkiye ekonomisinin geleceği açısından hayati bir rol oynadığı vurgulandı. Ekonomistler, “Eğer TCMB faiz indirimlerini Eylül veya sonrasına bırakırsa, ekonomide resesyon olma riskinin yüksek olduğunun altını çiziyoruz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
FAİZ KARARINI NE BELİRLEYECEK?
Raporda, Türkiye’nin faiz indirim sürecinde yalnızca enflasyon verilerinin değil, rezerv verilerinin de önemli bir etken olacağına dikkat çekildi. TCMB’nin geçen hafta açıkladığı makroihtiyati tedbirlerin, Temmuz ayında mevsimsel etkiyle Merkez Bankası’nın net rezervlerini olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.
Ekonomistler, enflasyon düşmeye devam ederse ve rezerv artışı sürerse, TCMB’nin faiz indirimlerine devam edebileceğini ifade etti. Ancak, enflasyonun beklenenden daha yüksek gelmesi ya da cari açığın artması durumunda, faiz indiriminin Eylül ayına kaydırılabileceği belirtildi.
FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ GÜNCELLENDİ
Bank of America’nın ekonomistleri, daha önce Haziran ayında gerçekleşmesi beklenen faiz indiriminin, ekonomik verilere bağlı olarak Temmuz’a erteleneceğini ve yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 36’dan yüzde 38’e revize ettiklerini duyurdu. Ekonomistler, faiz indirimi ile ilgili belirsizliklerin yüksek olduğunu ve kararın tamamen verilere dayalı olarak alınacağını vurguladı.
RESESYON RİSKİ
Bank of America’nın analizine göre, TCMB’nin faiz indirimi konusunda daha temkinli davranması halinde, Türkiye ekonomisinin resesyona girme riski artacak. Bu durum, ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyebilir ve işsizlik oranlarında yükselişe yol açabilir.
Bank of America ekonomistleri, TCMB’nin alacağı kararın sadece Türkiye’nin kısa vadeli ekonomik sağlığı için değil, aynı zamanda küresel ekonomik denge açısından da büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
RESESYON NEDİR?
Peki, Bank of America’nın dikkat çektiği resesyon nedir ve Türkiye için ne anlama gelir?
Resesyon, bir ekonominin belirli bir süre boyunca küçülmesi, üretim ve iş aktivitelerinin azalması durumudur. Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ya da daralması olarak tanımlanır. Genellikle gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), istihdam, ticaret ve yatırım gibi ekonomik göstergelerde düşüş yaşanır.
Resesyon, teknik olarak bir ekonomide iki çeyrek üst üste (yani altı ay) GSYİH’nın küçülmesiyle tanımlanır. Ancak bu süreç yalnızca ekonomik büyüme oranlarına dayanmaz; işsizlik oranları artabilir, tüketici güveni azalabilir, şirketler kâr elde etmekte zorlanabilir ve yatırım harcamaları düşebilir.
Türkiye için bu senaryonun gerçekleşmesi, mevcut zayıf ekonominin daha da kötüye gitmesine neden olabilir.