

Türkiye’den Avrupa’ya seyahat etmek isteyenlerin Schengen vizesi başvurularının reddedilmesi, uzun bir süredir ülke gündeminde yer almakta.
Avrupa’nın Türk vatandaşları için yeşil ışık yakması yönünde çeşitli girişimler olsa da, bu konuda hala bir ilerleme sağlanamamıştır. Türk vatandaşlarının vize problemleri Avrupa Parlamentosu’na (AP) gündem maddesi olarak taşındı. Bugün (6 Mayıs 2025) AP’ye Strasbourg’da Türkiye Raporu sunuldu ve bu rapor yarın (7 Mayıs 2025) oylanacak. Sunulan raporda, üyelerin vize işleme kapasitelerinin artırılması hususunda bir çağrı yer aldı.
Türk vatandaşlarının vize başvurularında belirgin bir artış yaşandığı ve sistemin kötüye kullanılması endişesinin işlemleri yavaşlattığı bilgileri raporda yer aldı. Bu bağlamda, bu gerekçelerin Türk halkını mağdur etmemesi gerektiği vurgulandı. Parlamento, üye devletleri bu alana daha fazla kaynak ayırmaları yönünde uyardı.
27 sayfadan oluşan belge, AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlandı. Belgede, bu konuda siyasi irade bulunduğu, ancak teknik ve idari engellerin aşılması gerektiği belirtildi.
AB Türkiye Delegasyonu İddiaları Reddetti
Türkiye’den sevk edilen ve reddedilen başvuruların Avrupa Birliği’nin verilerine yansıdığı kaydedildi. 2023 yılında Türkiye’den 1 milyon 55 binin üzerinde vize başvurusu yapıldı. Ancak, AB verilerine göre bu başvuruların yaklaşık yüzde 16.1’i reddedilmiştir. Raporda belirtilen bilgilere göre, 103 bin Türk vatandaşı vize aldıktan sonra iltica başvurusunda bulundu. Bu durum, AB ülkelerinde sistemin suistimal edildiğine dair kaygıları artırmaktadır.
Buna karşın, AB’nin Türkiye Delegasyonu, vize başvurularının rekor düzeye ulaştığını ve konsoloslukların pandemi öncesine kıyasla çok daha fazla başvuru işlediğini belirterek, “vize yasağı” iddialarını yalanladı.
AB, Türkiye’den Ne İstiyor?
Öte yandan, Türkiye’nin AB ile vize serbestisi konusunda ilerleme kaydedebilmesi için hâlâ yerine getirmesi gereken altı kriter bulunmaktadır. Avrupa, bu konudan Türkiye’nin terörle mücadele yasasında reform yapmasını istemekte. Bunun yanı sıra Europol ile iş birliği ve kişisel verilerin korunması yasasının Avrupa standartlarıyla uyumlu olması gerektiği diğer önemli kriterler arasında yer alıyor.