

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, tıp dünyasında nadir meydana gelen ve yeni doğan her 6 bin bebekten birinde görülen Distal Trakeoözefageal Fistül (TÖF), Özefagus Atrezisi ve Anal Atrezi tanısı alan bir bebek sağlığına kavuştu.
Doğum sonrası dönemde oldukça nadir görülen bu üçlü doğumsal anomalinin tedavisi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla tamamlandı.
Ameliyat Edildi
İlk muayenelerde. bebeğin yemek borusunun alt kısmının soluk borusuna açıldığı, yemek borusunun tamamlanmadığı ve makat açılığının olmadığı belirlendi. Hızla tanı konulmasının ardından bebek, Çocuk Cerrahisi Kliniği tarafından ameliyata alındı.
İlk cerrahi müdahalede yemek borusu ile soluk borusu arasındaki bağlantı kapatıldı ve bağırsakların çalışmasını sağlamak amacıyla kolostomi uygulandı. Ancak yemek borusunun uçları arasındaki mesafe fazla olduğundan doğrudan birleştirme gerçekleştirilemedi ve ikinci operasyon için yaklaşık 4 ay beklenildi.
İkinci Operasyon Yapıldı
Bu sürecin sonunda, Dr. Öğr. Üyesi Serap Samut Bülbül ile Op. Dr. Ahmet Saraç tarafından gerçekleştirilen ikinci operasyonda yemek borusunun iki ucu birleştirildi.
Takip sürecinde önemli gelişmeler kaydedilen bebek, kısa süre içinde ağız yoluyla beslenmeye başlayarak sağlığına kavuştu. Uzmanlar, bu başarının güçlü bir ekip çalışmasıyla elde edildiğini vurgularken, nadir görülen bu tür vakalarda erken teşhis ve çok disiplinli yaklaşımın kritik öneme sahip olduğunu belirtti.