reklam
reklam
DOLAR38,7504% 0.36
EURO43,6609% 0.23
STERLIN51,4500% 0.1
FRANG46,6479% 0.48
ALTIN4.140,74% 0,90
BITCOIN103.652,513.975
reklam

CHP’li Türeli: Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri de sorunlu, Anayasa’ya aykırılıklar içeriyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
CHP’li Türeli: Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri de sorunlu, Anayasa’ya aykırılıklar içeriyor
reklam

Muhalif- Ankara

CHP, kapsamlı bir şerh düştüğü yeni düzenlemeyle ilgili İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli açıklamalarda bulundu.

Türeli, AKP’nin 23 yıllık iktidar sürecinde Parlamentonun tarihsel birikiminin ve hafızasının göz ardı edildiğini belirtti.

“AKP iktidarının yirmi üç yıllık döneminde Parlamento hukukunun temel ilkeleri ve prensiplerinden hızla uzaklaşıldığı, Parlamentonun geçmişten gelen birikiminin yok sayıldığı bir yasama sürecinin yaşandığını görmekteyiz.” dedi.

Torba Kanun Görüşülme Sistematiği Yanlış

Türeli, görüşülmekte olan 32 maddelik teklifin, 13 kanun ve 1 Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapan bir torba teklif olduğunu ve içindeki maddelerin birçok açısından birbirleriyle ilgisiz olduğunu ifade etti. Bu sistematikte mantıklı bir kanun yapma süreçlerinin oluşturulmadığını dile getirdi. Türeli; “Torba kanunlar, aynı zamanda katılımcı ve çoğulcu bir Parlamento sistemini de yok saymaktadır. Normalde konuların bir bütünlük içinde görüşülmesi gerekmektedir.” dedi.

Tali Komisyonların Çalıştırılmaması

Türeli, tali komisyonların çalıştırılmamasının temel bir sorun olduğunu, bu nedenle söz konusu torba kanunun Adalet ve Anayasa komisyonlarına sevk edilmesi gerektiğini belirtti. “Bu şekilde bir görüşme sistematiğiyle ihtisaslaşmanın Mecliste hiçbir önemi kalmamıştır.” şeklinde konuştu.

TBMM Genel Kurulunda Temel Kanun Olarak Görüşmek Sakıncalı

Türeli, TBMM Genel Kurulunda tüm kanunların temel kanun olarak görüşülmesinin sakıncalı hale geldiğini belirterek, “Birbiriyle ilgisiz maddeleri içeren torba kanunu temel kanun nasıl olarak görüşebiliriz? Bu durum, Parlamento hukukunu hiçe saymaktadır.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri de Sorunlu

Türeli, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kamu yönetim sisteminde ciddi sıkıntıların ortaya çıktığını, 25’i OHAL kararnamesi olmak üzere toplamda 183 adet Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yürürlüğe girdiğini belirtti. Bu kararnamelerin, 2017 Anayasa değişikliği ile büyük bir tahribata yol açtığını ve Anayasa’nın usul ve esasları açısından tutarsızlıklar oluşturduğunu ifade etti.

Devletin Tüm Yapısı Değiştirildi

Türeli, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile devlet yapısının köklü bir şekilde değiştirildiğini söyleyerek, “Bu kararnamelerle Türkiye’nin idari yapısında kalıcı ve hızlı değişiklikler yapılmış, birçok kamu kurum ve kuruluşu kapatılmış veya başka kurumlarla birleştirilmiştir.” dedi.

reklam

YORUM YAP