reklam
reklam
DOLAR38,8740% -0.01
EURO43,9673% 0.06
STERLIN52,1564% 0.01
FRANG46,9663% 0.05
ALTIN4.113,30% 0,10
BITCOIN106.708,760.994
reklam

8 Milyon Sipariş Gelince Bakanlığa Şikayet Edildi: Sağlıksız mı Bir Bakılsın

Yayınlanma Tarihi : Google News
8 Milyon Sipariş Gelince Bakanlığa Şikayet Edildi: Sağlıksız mı Bir Bakılsın
reklam

8 Milyon Sipariş Gelince Bakanlığa Şikayet Edildi: Sağlıksız mı Bir Bakılsın

Çin’den internet aracılığıyla alınan ürünler için gümrük tarifesi limiti 150 avrodan 30 avroya indirildi. Ancak, iç piyasada satılan ayakkabılar, 30 avroluk limite rağmen, Çin’den sipariş edilen ürünlerle rekabet edemedi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, geçtiğimiz yıl Çin’den toplamda 8 milyon ayakkabı siparişi verildiğini belirterek, ayakkabı ve küçük mutfak aletleri sipariş eden vatandaşların kanserojen risk taşıyan kimyasallarla karşılaşma ihtimali nedeniyle Ticaret Bakanlığı ile irtibat kurduklarını duyurdu.

‘Sağlıksız mı Bir Bakılsın’

Türkiye Gazetesine konuşan Berke İçten, geçen yıl 8 milyon ayakkabı siparişi verildiğini aktararak, bu ayakkabıların kanserojen ve alerjen riski taşıyıp taşımadığını araştırmak için Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

İçten, şikayetlerinin detaylarını şu şekilde aktardı:

“Özellikle Uzak Doğu kökenli yoğun satış yapan bir e-Ticaret sitesinin etkisi altındayız. Bakanlığımız girişimlerimizle birlikte gümrüksüz alışveriş limitini 150 avrodan 30 avroya düşürdü.

Aynı zamanda kargo bedelinin de bu limitten düşülerek bazı revizyonların yapılması gündemde. Ancak ilanlara baktığınızda, 200-400 liraya satılan ayakkabılar görülüyor. Gelen ürünlerin ilanla hiçbir ilgisi olmuyor. Çünkü gelen ayakkabının değeri 30 avro altında olduğu için herhangi bir teste veya gümrük işlemlerine tabi olmadan tüketiciye ulaşıyor.

Geçen yıl 76 milyon çift ayakkabı ithalatı yaptıysak, 7-8 milyon çifti bu e-Ticaret platformundan ülkeye girdi. Bu rakam her geçen gün artıyor.

Ayakkabıların, kanserojen ve alerjen riski taşıyıp taşımadığı konusunu Bakanlığımızla görüştüğümüzü belirtmek isterim. Bu konuda çözüm talep ettik. Bu platformun Türkiye’de bir ofisinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Gelen ürünlerin kategori kategori test edilerek, uygunsuz olanların satışının yasaklanması gerekir.

8 Milyon Sipariş Gelince Bakanlığa Şikayet Edildi

Ayakkabı sektörü üzerindeki bu durumun istihdamı azalttığına dikkat çeken İçten, 2021-2022 döneminde istihdam edilen 380 bin kişinin sayısının şu anda 250 binin altına düştüğünü belirtti.

İçten, 130 bin kişilik istihdam kaybının yaşandığını belirtirken, “Bunun başında halk sağlığını tehdit eden e-İthalat sorunu var. İhracatımız 1,2 milyar dolar seviyelerinde, ithalatımız ise uzun yıllar sonra geçen yıl 1,7 milyar dolara çıktı. İç piyasadaki üretimimizi göz önünde bulundurursak, 5,5-6 milyar dolarlık bir katma değer oluşturan bir sektörüz” ifadelerini kullandı.

Küçük mutfak aletleri talebine de dikkat çeken Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Talha Özger, vatandaşların büyük bir risk altında olduğunu vurguladı.

Özger, gümrüksüz alışverişin birçok riski beraberinde getirdiğini ifade ederek, denetim eksikliği nedeniyle vatandaşların sorun yaşamasında bir muhatap bulamadıklarını dile getirdi.

Özger, “Öyle bir noktaya vardık ki, ülkeye giren elektrikli küçük mutfak eşyaları arasında bulunan blenderlar, mutfak robotları, meyve sıkacakları ve su ısıtıcıları gibi birçok ürün, ilk kullanımda çöpe gitmektedir. Sıkı tedbirler alarak, yerli sanayicinin temsilcisi dahi bulunmayan bu tür yapılarla korunması gerekiyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

reklam

YORUM YAP