

Sert eleştirilerin ardından Meclis'te sürpriz görüşme
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM’de anma etkinliği gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İmralı heyetinden Pervin Buldan ve Mithat Sancar, bakanlar ve milletvekilleri katıldı.
Etkinlikte bir konuşma yapan Erdoğan'ın ardından, MHP lideri Bahçeli ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ile kısa bir görüşme gerçekleşti.
Destici, son dönemde hükümetin PKK konusundaki tutumuna ve çözüm sürecine yönelik sert eleştirilerde bulunmuştu.
'MÜZAKARE DEĞİL MÜCADELE'
Mart ayında “Terörle, teröristle müzakere olmaz, mücadele edilir” şeklinde açıklamalarda bulunan Destici, mayıs ayında ise “O silah bırakma işi sadece PKK'yla sınırlı kalmamalıdır. Sadece PKK'yla sınırlı kaldığında YPG, PYD, SDG, PJAK, KCK gibi birçok diğer gruplar da süregeldikleri sürece PKK, silah bırakmış sayılmaz. Çünkü PKK eşittir, PYD'dir, o da eşittir YPG, onun üst yapı organizasyonu KCK'dır. PJAK ise bu yapının bir koludur” ifadelerini kullanmıştı.
Haziran ayında ise “Terörden daha tehlikeli olan siyasi bölücülüktür. Terör yoluyla bizleri bölememişlerdir; şimdi de siyasi bölücülükle bölmeye çalışıyorlar” diyen Destici'nin başkanlık yaptığı BBP, dün yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan'ın “İlk adım olarak TBMM’de bir komisyon kuracak, sürecin yasal ihtiyaçlarını konuşmaya başlayacağız. Cumhur İttifakı olarak AK Parti, MHP ve DEM heyeti ile bu süreci pişirerek geleceğe taşıyacağız” şeklindeki sözlerine de sert eleştiriler yöneltmişti.
“MİLLİ EGEMENLİK ZAYIFLATILIYOR”
BBP'nin yazılı açıklamasında, oluşturulması istenen komisyona yönelik oldukça sert ifadeler kullanıldı.
Açıklamada, “Söz konusu komisyon talebi, Türkiye’nin üniter yapısını hedef alan siyasi ve ideolojik bir projedir. Bu talep, federalizme açık, çok kimlikli ve etnik temelli bir yapılanmanın altyapısını oluşturma çabasıdır. Bu tür girişimler sözde demokratikleşme söylemleriyle toplumun önüne sürülüyor. Ancak milli egemenlik ilkesine ve anayasal düzene zarar vermeyi amaçlamaktadır.” denildi ve devam edildi:
– “Söz konusu girişim, geçmişte yaşanan çözüm sürecine benzemekte. Aynı yaklaşım bugün farklı bir yöntemle yeniden TBMM zeminine taşınıyor. Kalıcı bir komisyonun kurulması, etnik temelli ayrışma, yerinden yönetim ve özerklik gibi ideolojik hedeflerin Meclis eliyle kurumsallaşması anlamına gelecektir.
– Geçici ve danışma niteliğindeki yapılar, daha iyi bir denetim ve güvenlik sunar. Kalıcı bir komisyondan beklenen ise, TBMM’yi anayasa mühendisliği zeminine çekmek olabilir. Kalıcı komisyon adı altında TBMM’nin anayasa mühendisliğine açılması, geri dönüşü zor bir çözülme sürecini başlatabilir.
– Milletimizin birliği, devletimizin bekası ve anayasal düzenin korunması adına bu tuzağa düşmemek gerekir; geçmişte yaşanan çözüm süreci üstünden yapılan istismarların bir kez daha tekrarlanmasına izin verilmemelidir.”